Да обзаведете малкия си апартамент и да го направите да изглежда по-просторен е сложна, но напълно изпълнима задача. Съществуват редица начини, с които ще можете да разширите пространството визуално и да го направите по-светло и просторно, без това да се отрази на неговата функционалност. 

Днес ще ви разкажем за най-разпространените грешки при обзавеждането на малки помещения, които "крадат" от без това малкото пространство и начините, чрез които можете да ги избегнете. 

 Грешка № 1: Големи и тромави мебели

Дори да сте решили да използвате минимален брой мебели, няма как да минете без някои неща като кухненска маса или диван например. И ако при покупката на диван ви се наложи да избирате между размер и комфорт, то при избора на маса и столове не трябва да правите компромис. Вземете стъклена маса и леки, "въздушни" столове. Те почти няма да се забелязват в пространството, т.е.  няма да откраднат и сантиметър от ценните квадратни метри на малкото ви жилище. 

Грешка № 2: Пердета на прозорците 

Свикнали сме да закачаме на прозорците натруфени пердета от тюл и тежки щори. Но в малките апартаменти, където всеки сантиметър има значение, е по-добре да се използват бамбукови или римски щори. Те няма да откраднат и сантиметър от площта на стаята и ще ви позволят да използвате перваза на прозореца като допълнително място за съхранение на вещи. 

Грешка № 3: Недостиг на естествена светлина

Колкото по-тъмно е помещението, толкова по-тясно изглежда. Ако прозорците на апартамента ви гледат към по-сенчесто място, закачете срещу тях едно огледало. Така дори и малкото количество светлина, което прониква през тях, ще се отразява в повърхността му и ще направи стаята визуално по-голяма. 

Грешка № 4: Използване на много цветове

Ако не сте уверени, че можете да подберете цветовете, с които да боядисате жилището си хармонично, се възползвайте от правилото, към което се придържат и дизайнерите: не използвайте повече от 3 цвята. При това, основният цвят трябва да заема около 60% от цялото пространство. По принцип той се използва за стените и тавана. А в рамките на втория цвят може да не се ограничавате и да използвате няколко различни нюанса. 

Грешка № 5: Бяло, бяло, бяло

Всички са наясно, че белият цвят разширява. Това се отнася не само за фигурата, но и за интериора. Може би заради това малките помещения се боядисват винаги в различни нюанси на бялото. Но белият цвят често пъти лишава визуално помещението от обем, прави го плоско, а това също "краде" пространство. Затова е по-добре да боядисате стените в светъл, но не бял цвят, например светлосив или слонова кост.

Грешка № 6. Излишен декор в кухнята 

Въпреки че кухнята е многофункционално място, тя също трябва да бъде красива. Често пъти претрупваме това място от жилището си с ненужни аксесоари, вазички, картини и всякакви други декоративни елементи, които, въпреки малкия си размер, зрително смаляват площта. 

Можете да украсите кухнята си с цветни съдове, в които ще готвите, красиви дъски за рязане и други дребни неща, които ще използвате, докато приготвяте храна. 

Грешка № 7: Не използвате вертикалното пространство 

Обзавеждайки жилището си по хоризонтала, често забравяме, че стаята ни има и височина. Опитайте да разположите мебели  "по вертикала", например вземете легло, под което има работно бюро. В студиата с високи тавани има възможност да се направи импровизиран втори етаж, на който може да се устрои място за сън или за работа. Така на практика ще получите отделна стая.

Грешка № 8: Открити рафтове  

Откритото пространство е голямо пространство. Наистина ли? За жалост това не е така. Откритите рафтове са подходящи само за списанията. В живия живот те бързо се превръщат в претрупано пространство (това се отнася най-вече за кухнята). Заменете откритите рафтове с  шкафове, които са в цвета на стените. Те ще се слеят с обкръжаващото ги пространство и ще направят помещението да изглежда малко по-голямо. /jenata.blitz.bg