Ние всички обичаме слънцето, но за съжаление то всъщност не ни обича толкова много! Ракът на кожата е сред най-разпространеният вид онкологични заболявания. Статистиката е безмилостна. Един на всеки 5 души може да се разболее от тази смъртоносна болест в бъдеще. Тези данни са ужасни и най-вече се дължат на изчерпването на озоновия слой. Броят на дупките внего непрекъснато се увеличава, позволявайки твърде много ултравиолетови лъчи да докосват повърхността на нашата планета, което води до бързо нарастване на случаите на рак на кожата.

Предлагаме ви да научите за някои от най-разпространените и вредни митове, касаещи слънцезащитните продукти и тяхното използване, така че да сте защитени от слънцето по всяко време.

Има 3 типа слънчеви лъчи : тип А (UVA), тип В (UVB) и тип С (UVC).

UVA лъчите са най-разпространените и около 95% от тях достигат до повърхността на земята, независимо от метеорологичните условия или климатичната зона. Те проникват през облаци и прозорци и достигат до кожата ни дълбоко. Освен тен, те ни носят развитие на свободни радикали, което е една от основните причини за стареенето.

UVB лъчите са по-мощни, но по-малко вредни. Те имат средна дължина на вълната и най-често се абсорбират от облаците и озоновия слой. Тези лъчи се считат за най-вредни за нашия епидермис. UVB лъчите са активни от 10 до 16 ч. И причиняват слънчеви изгаряния, клетъчни мутации и рак на кожата. За щастие те не могат да минават през прозорците.

UVC лъчите не достигат до земята изобщо, защото атмосферата служи като филтър по пътя им.

1. Слънцезащитен фактор

Слънцезащитен фактор е измерването на способността на слънцезащитния крем да предпазва UVB лъчите от увреждане на кожата.

Повечето от нас са чували, че фактор 30 дава двойна защита от фактор 15. Това не е вярно. Фактор 15 филтрира около 93% от UVB лъчите, фактор 30 филтрира приблизително 97%, а фактор 50 се бори с 98% от вредните слънчеви лъчи. Разликата може да изглежда незначителна и може да помислите за по-нисък фактое(особено когато видите цената). Но ако сте имали рак на кожата в миналото или сте изключително чувствителни към светлина, по-висок фактор е този, който трябва да изберете.

"Ако нанасям обикновен овлажнител с фактор 15, а след това някаква основа със фактор 30 и го довърша с продукт от фактор 25, ще завърша с фактор 70 на лицето си и това е добре!" Макар че някой хора смятат така, истината е друга. Въпреки че това уравнение има смисъл математически, слънцезащитните продукти не работят така . Това, с което ще сте защитени, е най-високият фактор, който сте поставили, независимо колко слоя имате на лицето си.

2. "Облачно е навън, нека не слагаме слънцезащитен крем!"

Моля, никога не забравяйте слънцезащитните продукти, ако прекарате деня навън! Защо не? Тъй като до 80% от слънчевите лъчи преминават през облаците и достигат повърхността на земята . Нещо повече, UVA лъчите са активни през цялата година и те са много по-опасни от UVB лъчите, които са активни само от март до октомври.

Тази обща заблуда често води до най-тежките слънчеви изгаряния, тъй като хората са склонни да прекарват небрежно цял ден навън без слънцезащитни продукти, когато е мрачно навън. Един облачен ден на плажа може да изглежда като по-добър вариант за тен, тъй като не е толкова горещо, но не забравяйте да сложите слънцезащитен крем, въпреки всичко. Повърхността на морето също отразява слънчевата светлина и я препраща още повече към вас.

3. Солариумът е по-безопасен за тен на плажа.

Това е един от най-опасните митове от всички. Солариумите са чумата на 21-ви век. Хората вярват, че солариумът е по-безопасен от действителното излагане на естествена слънчева светлина. Но познайте какво - няма такова нещо като "безопасен тен" . Всяко потъмняване или зачервяване на кожата е сериозна реакция срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Първо, повечето солариуми използват още по-опасни UVA лъчи, които проникват дълбоко в кожата и водят до предозиране в тялото ни. На второ място, солариумът преди да се отдадете на плажна ваканция, не подготвя кожата ви за слънцете или предотвратява слънчево изгаряне по никакъв начин. Пигментът, който се появява в кожата след посещение в солариума, е непълен, нестабилен и изобщо не създава защитно удебеляване на епидермиса.

4. Тъмната кожа не изгаря

Тъмна кожа, светла кожа ... няма разлика! Получавате само една кожа, която е ваша за цял живот, така че трябва да направите каквото можете, за да я защитите. Да, вашият цвят на кожата се отразява на начина, по който придобивате тен, но това не означава, че хората с тъмна кожа са 100% защитени от ултравиолетовите лъчи.

Когато кожата стане червена, тя се вижда на светли хора веднага, но слънчевото изгаряне на по-тъмната кожа не се забелязва толкова очевидно. Въпреки това, пилингът, болката, стягането и повишената температура на кожата са признаци на слънчево изгаряне. Всяко слънчево изгаряне увеличава шансовете ви да получите рак на кожата, затова използвайте слънцезащитни продукти, без значение какъв е цветът на кожата ви.

5. Офис работниците не се нуждаят от слънцезащитни продукти.

Работниците в офиса се нуждаят от слънцезащитни продукти и ако сте научили нещо от първите абзаци на тази статия, знаете защо. Стъклените прозорци не са в състояние да филтрират UVA лъчи. Така че хората, които работят в офиса през по-голямата част от деня или прекарват много време в шофиране на кола, също са незащитени от вредни ултравиолетови лъчи, като любителите на плажа.

Може да сте забелязали, че някои хора имат повече лунички от лявата страна на тялото си поради излагане на слънчева светлина в колата. И ако работите до прозореца и смятате, че имате най-доброто място в офиса, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти всеки ден.

6. Слънцезащитните продукти причиняват недостиг на витамин D.

Всеки знае, че витамин D се получава в кожата при излагане на слънце. И заради това много хора смятат, че слънцезащитните продукти могат да доведат до дефицит на витамин D, тъй като блокират ултравиолетовите лъчи, но това не е толкова просто. Витамин D е основен елемент на нашето здраве и благополучие, така че природата се е убедила, че можем да получим достатъчно дори при недостатъчно излагане на ултравиолетови лъчи. Така че не се притеснявайте, витамин D няма да се измие като пясък на плажа всеки път, когато излезете със слой слънцезащитен крем.

Вторият начин да получите витамин D е от храната. Висока концентрация може да се открие в риби като сьомга, риба тон, змиорка, херинга и рибено масло - или винаги можете да приемате добавки. Обикновено лекарите предписват дози от 400 единици на ден до 20 000 през ден. Ако искате да сравните, човек получава около 20 000 единици слънчева светлина в продължение на 13-30 минути излагане на слънце.

7. Тънък слой слънцезащитен крем е достатъчен.

Третирането със слънцезащитни продукти като обикновен крем или лосион не е добро. На първо място, не забравяйте да прилагате слънцезащитни продукти 15 минути, преди да излезете и да се изложите на слънце. В противен случай той просто няма достатъчно време, за да поеме в кожата ви и да започне работа. Също така, не забравяйте да го прилагате навсякъде. Повечето хора забравят да прилагат слънцезащитно покритие върху ушите и врата си.

Когато става въпрос за количеството слънцезащитни продукти, препоръчителната дозировка е 5-6 супени лъжици за тялото и около 1/2 ч.л. за лицето. Колкото повече, толкова по-добре! Това количество може да варира поради вида на продукта (лосион, мус, крем, спрей или гел), затова прочетете внимателно етикетите и следвайте препоръките.

8. Намазването на един път е достатъчно.

Слънцезащитният фактор бързо изчезва. Освен излагане на слънце, ние се потим, плуваме и се справяме с нивата на влажност в зависимост от това къде живеем. Всички тези фактори влияят върху броя на повторното прилагане на слънцезащитни продукти. Стандартните препоръки казват, че трябва отново да прилагаме слънцезащитни продукти на всеки два часа, но ние забравяме да го правим. Един от начините е да използвате фактор 15 (който е по-леко в консистенцията).

Друга стриктна препоръка е да избягвате да бъдете на слънце от 12 до 16 ч. - през тези часове слънцето е най-активно и сериозните слънчеви изгаряния са неизбежни без подходяща защита.

9. Спреят е по-добър от другите продукти

Мнозина от нас смятат, че слънцезащитните препарати в спрей са най-добрата версия на защитата, тъй като не правят ръцете ви лепкави или не се разтичат в чантата ви, плюс това се абсорбират бързо. Но истината е, че спрейовете далеч не са перфектни по отношение на защитата на кожата. Благодарение на финото пръскане, слоят е прекалено тънък, така че много части от тялото остават незащитени, което води до изгаряне. Спреят също не може да се използва за лицето и заобикалящите го области (например ушите и устата), защото е строго забранено да се вдишва . Освен това те изобщо не са икономични - половината от продукта се разпростира навсякъде, освен върху вас.

10. Водоустойчив слънцезащитен крем е най-добрият.

Водоустойчив слънцезащитен крем не съществува! Продуктите могат да бъдат "водоустойчиви" или "много водоустойчиви". Това означава, че те ще останат и ще работят върху вашата кожа за около 40 или 80 минути, докато сте във водата. Но всички видове слънцезащитни продукти трябва да се прилагат отново, след като сте взели душ или сте плували.