Еднополов брак, който ще е първият в историята на британското кралско семейство, ще бъде сключен през това лято. 55-годишният далечен племенник на кралицата Айвар Маунтбатън ще се бракува с 56-годишния Джеймс Койл.

Както пише „Дейли мейл“, сватбата на племенника на Елизабет Втора ще се състои в британския Девън, като церемонията няма да е публична. Едва ли някой от членовете на кралското семейство ще присъства на нея, въпреки че предстоящият брак е одобрен от всички близки и по-далечни роднини.

Избраникът на Маунтбатън е Джеймс Койл, с когото лордът се запознал преди няколко години в швейцарски курорт. Това подтикнало Маунтбатън преди две години публично да разкаже за своята сексуална ориентация, която той дълги години е бил принуден да крие.

Английският аристократ Маунтбатън има геоложко образование и дълги години се е занимавал с фермерство. Той е пряк потомък на две кралици – на британската Виктория и на руската Екатерина Втора, както и на поета Александър Пушкин, пише Би Би Си.

Той признава, че е имал много щастливо детство, но -за нищо на света не е можел да каже на родителите си, че е гей. В крайна сметка през 1994 г. Маунтбатън се жени за Пенелопа Томпсън, с която имат три дъщери. Те, както пише „Дейли мейл“, се радват, че баща им най-накрая е открил щастието с близък човек.

Същото може да се каже и за бившата му съпруга, бракът с която се е разпаднал преди осем години. Пенелопа сама ще отведе бившия си съпруг до олтара – по думите й, с леко сърце.

Бившата съпруга на Маунтбатън още по време на брака им е знаела за неговата сексуалната ориентация и чувствайки собствената си непотребност, тя злоупотребявала с алкохола. Сега обаче нещата са се обърнали към добро – с развода и появата в техния живот на Джеймс Койл, който е шеф на службата на стюардите. 

По думите на Айвар Маунтбатън той и неговият избраник ще се разпишат в присъствието на много тесен кръг гости – неговите дъщери, най-близките роднини и приятели. „Всички останали – около 120 души, ще се присъединят по-късно. Ще има хубава храна и хубава музика“, казва младоженецът.

Лорд Маунтбатън е близък с по-малкия син на Елизабет Втора Едуард, той дори е кръстник на двете по-големи дъщери на лорда. От кралското семейство обаче никой няма да отиде на сватбата.