Днес ще обсъдим за пореден път причините, рисковите фактори и новостите в лечението на кожния рак, в т.ч. и най-агресивната му форма - меланомът. Ще обърнем внимание и на някои други кожни заболявания, като задължително ще акцентираме на превенцията, профилактиката и информираността на хората в това отношение. Особено след като вече навлязохме в летния сезон, когато много хора избират плажовете с цел да получат така желания слънчев загар. 

Наш събеседник е д-р Даниел Янков - специалист дерматовенеролог, един от най-добрите дерматолози в Югоизточна България, помогнал на много свои пациенти за навременно откриване на кожни карциноми. Занимава се с диагностика и лечение на бактериални, вирусни, алергични и други кожни заболявания, както и с полово-предаваните заболявания и болестите на кожните придатъци. 

- Д-р Янков, през май се проведе Национална кампания за профилактика на рака на кожата “Евромеланома 2018”. Вие всяка година сте част от тази полезна инициатива. Какви са вашите впечатления тази година?     

- Кампанията “Евромеланома” се проведе за 13-та поредна година и протече под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. В интернет бяха поместени координати на всички специалисти във всички градове, бяха обявени дати, часове, в които пациентите, които желаят, могат да се прегледат безплатно. Лично през моя кабинет преминаха около десетина пациенти и специално през този ден, за щастие, не открих злокачествени образувания. Но, разбира се, това се случва нерядко през останалите дни от годината. Сред тези мои пациенти преобладаваха различни видове съмнителни бенки и т.нар. кератома-сениле. Това са доброкачествени новообразувания, които се получават при по-възрастни хора. Особено по издадените, т.нар. фотоекспонирани части - ушите, носа, челото или темето и най-вече при мъжете без коса. 

Прави ми впечатление, че като цяло през последните години интересът към тази и подобни инициативи се завиши, хората започнаха да си обръщат повече внимание. За съжаление, по принцип откриваме заболяванията, когато вече са напреднали и са прогресирали. Аз обикновено препоръчвам на хора, които са с множество пигментни лезии по тялото - повече от 50 на брой, два пъти в годината, пролет и есен, да се преглеждат при опитен дерматолог. Иначе, за съжаление, за последните 30-40 години според статистиката, заболеваемостта от злокачествени образувания, най-вече кожен меланом, се е увеличила цели три пъти. 

- Само слънчевото изгаряне ли е “виновно” за тази тревожна статистика или има и други рискови фактори?

- На първо място се поставя ултравиолетовата радиация (слънцето) и неправилното използване на фотозащитни продукти. 

Озоновата дупка се разширява 

в световен мащаб, по тази причина през последните 10-20 години неколкократно е завишена заболеваемостта от меланом в Австралия и Нова Зеландия, тъй като там ултравиолетовите лъчи проникват най-лесно през незащитения слой, както и поради агресивното излагане на слънце. 

Разбира се, причините са много, но се приема, че това е една от водещите. Друга немаловажна причина е използването на солариум. Отдавна се установи, че солариумът увеличава с близо 100% заболеваемостта от рак на кожата. Това е доказано поне отпреди 10 години и аз лично предупреждавам всички мои пациенти за тази опасност. Идват млади хора и питат дали могат да ходят на солариум. 

Д-р Даниел Янков

Такъв препоръчваме единствено, когато става дума за някои кожни заболявания, при които има репигментация на кожата. Каквото например е псориазисът - също често срещано заболяване. При него препоръчваме ултравиолетови лъчи и морелечение, което се отразява благоприятно. Но веднага бързам да кажа, че и в това отношение има изисквания при излагане на слънце - за определено време, в дадени часове и т.н. 

И още едно кожно заболяване, но след провеждане на лечение, може да се повлияе от солариума в много малки дози.  Става дума за т.нар. разноцветен лишей. Днес имах такъв пациент, който след проведеното лечение се оплака, че петната си стоят, не минават. Уверих го, че след няколко кратки сеанса в солариум проблемът ще бъде разрешен напълно, петната ще се пигментират. 

Като говорим за провокиращи фактори за рак на кожата, освен слънцето и солариума, мога да посоча например и контакта с канцерогенни вещества. Има такива зони, основно промишлени, където праховите частици могат да окажат влияние за промяна в клетките. И не на последно място са генетичните и предиспозиращи фактори. Имам пациенти, които идват за преглед, обезпокоени от някакво малко пигментно образувание, само защото техни близки роднини са починали от меланом. 

- Д-р Янков, въпреки че темата ни е по-широка, да припомним основното за меланома - диагностика, лечение, прогноза, профилактика.

-Относно диагностиката, ние и друг път сме го обсъждали, има въведено правило в Европа - ABCDЕ-правилото, по което се гледат 

основните характеристики на пигментното образувание 

и се преценява вероятността доколко е злокачествено. Но до голяма степен е и въпрос на ангажираност на самия пациент, на неговата наблюдателност. Навреме открито, диагностицирано и премахнато от съответните опитни специалисти онкохирурзи или онкодерматолози, дори и меланомът малигнум, хванат в начален стадий, може да се излекува на 100%. 

Вече споменах за петте фактора: А е асиметрията, т.е., ако една бенка е асиметрична, човек трябва да е със завишено внимание. В е ръбът - дали е правилен или неправилен. С е третият фактор и обозначава цвета - ако бенката е разноцветна, е неблагоприятен белег. Ако цветът е еднороден и равномерно разпределен, това е добър белег и може би става дума за един обикновен невус. Макар че има и меланома малигнум, който няма пигмент, но е също толкова опасен. Четвъртият белег D обозначава диаметърът. И още нещо, което може да информира читателите - обикновено съобщават, че ако образуванията са под 5 мм, няма вероятност да са злокачествени. Макар че такова малко образувание с годините може да еволюира и да прогресира в злокачествено. Но пак казвам, всичко е въпрос на наблюдение и на периодични прегледи поне веднъж или два пъти в годината. Прегледът отнема не повече от 10-15 минути. Последният белег е Е-то - елевация, което значи надигнатост. Онзи ден имах пациентка, младо момиче, което имаше бенка, разраствала се през последните години. Беше с неправилна форма, неправилен цвят, имаше едно разрастване, т.е. надигане в самата бенка. В такива случаи аз лично комуникирам с колеги в София, където могат да извършат пункционна биопсия. Поддържаме връзка и ще стане ясно до няколко дни дали става дума за злокачествено образувание. Искам да изтъкна, че пункционната биопсия е задължителна. Нещо, което не навсякъде се прави, за съжаление. А трябва. Следва, разбира се, премахване на образуванието. 

- А има ли нещо ново в лечението на меланома?

- Преди няколко месеца бяхме на конференция относно дерматоскопията и 

новостите в лечението на меланома 

Имаше гости-лектори от чужбина. Има ново модерно лечение за меланом, което в момента се прилага и в България. Аз имах пациент преди две седмици, който от 5 години е с меланом, в момента го лекуват по тази най-нова терапия, правят му вливки. Като дойде при мен на преглед, той нямаше метастази или туморни образувания. Вероятно са се стопили, след няколко вливки са се повлияли много добре. 

Сега човекът се чувства много добре. Така и аз имам възможност да го наблюдавам оттук-нататък. Относно тази нова терапия, искам да кажа, че е изключително скъпа - 11 000 лв., но за щастие, се поема от държавата. А по принцип навременният преглед и отстраняването на образуванието може да приключи със 100% успеваемост.        

- Да поговорим и за другите видове кожен рак.

- Днес имах пациент с т.нар. базоцелуларен карцином, или базалиом. За този вид кожен рак е характерно, че той е от най-слабо агресивните, т.е., никога не води до много тежки последици. Обикновено се среща по-често при мъже, поне моите наблюдения са такива. Този вид образувание се появява по издадените части - слепоочието, скулите, носа, темето на главата. Съответно аз насочих моя пациент към специалист. При изгаряне на това образувание, нещата могат да приключат дотам. Понякога обаче се налагат няколко лъчетерапии впоследствие, но всичко приключва с добър резултат. 

Има и други видове, например плоскоклетъчният карцином, за който сме говорили. Искам да отделя малко внимание на т.нар. спиналиом, като посоча, че той “предпочита” местата около лигавиците, около входа на устата. За съжаление, той също води до смъртен изход, тъй като има различни видове форми, които водят до задълбаване, до разграждане на тъканта. Аз преди години съм виждал такъв случай с разяждане на половината лицева част от такъв вид карцином. Той също дава метастази в тялото по лимфен и по кръвен път. И води до смъртен изход, ако се неглижира години наред. Във всички случаи се стига дотам, ако човек години наред е неглижирал дадено образувание. Защото то не става за ден, трябва много време, за да прогресира. Докато за меланома, за съжаление, по статистики се води, че ако навлезе в дълбочина повече от 0.70 от милиметъра, вече може да има достъп до лимфни и кръвоносни съдове и 

да провокира метастази 

Затова и последствията са тежки. Докато на другите видове карциноми им трябва значително по-дълъг период от време за достигане на неблагоприятни последици.  

- Каква е превенцията на тези кожни заболявания?

- Прекаляването със загара е основен проблем. Хората обичат да се пекат, за да получават загар, без да си дават сметка, а може би не знаят, че това е изключително временно. Обикновено човешката кожа пада незабележимо на 28-я ден, т.е., какъвто и загар да имаш, той ще изчезне на 28-я ден. Защо е нужно тогава прекаляване със слънцето за получаване на загар, след като този така желан по-тъмен цвят ще трае не повече от 28 дни? 

Относно профилактиката, тя е правилна фотозащита с висок слънцезащитен фактор. Сега в Америка имат вече продукти с фактор, достигащ до 100 SPF. В Европа изискванията са до 50 SPF. Но е преценено, че над 30 SPF в малък процент се получава по-висока защита, затова изписваме между 30 и 50-ти фактор. Някои си мислят, че ако използват максимален защитен фактор, например 50, по цял ден могат да седят на слънце, без последици. Не, и те могат да изгорят, ако се пекат между 12 и 16 часа след обед. Особено, ако са направили само едно намазване във всички случаи ще получат изгаряния. 

В тази връзка се налага да изтъкна нещо много съществено. Кожата има помнещи клетки, които 10, 20, 30 години след такова слънчево изгаряне, могат да развият злокачествен процес. Изгаряне на лицето, особено на раменете. Когато дойде пациент и при събличането му видя пигментация на раменете, това е сигурен белег, че той е изгарял преди години. А това някой ден, както казах, може да се прояви под формата на злокачествено образувание. Особено при изгаряния в детска възраст. Обръщам внимание на това, защото съм виждал много изгорели деца на плажа, на чиито родители съм препоръчвал какво да предприемат веднага. В крайна сметка не бива да се рискува в по-късен етап от живота на такова дете да се появи злокачествено образувание. 

Яна БОЯДЖИЕВА