Решихме да ви кажем защо хората се уморяват в понеделник, което мнозина считат за първият работен ден от седмицата. Да, в петък вечер всеки човек, който има работа 5/2, се радва на живот, спи през уикенда, което означава, че тялото си почива от работните дни. Така че сега ще чуем основните причини защо сте толкова уморени в понеделник.

Е, за начало, трябва да разберете, че вашият режим на сън се изгубва, защото в почивните дни няма да се събудите в седем сутринта като за работа. Оставате до късно и после се събуждате късно. В тези дни сте отлетяли в друга часова зона. В този случай най-добре е да се събудите и да лягате не по-късно от един час разлика от обичайното. Но ако в последния си ден си лягате късно, тогава в понеделник, след събуждането, трябва веднага да вдигнете завесите. Дневната светлина подтиска производството на хормона на съня, който се нарича мелатонин.

Втората причина е погрешното отношение. Най-често в понеделник сутринта хората са песимисти, така че понеделник започва с разочарование. Ние всички съзнаваме, че самонастройката работи чудесно. Така че, ако мразите сутринта, тъй като не искате да работите, тогава вероятността да изживеете този ден чудесно, пада рязко. В този случай можете да вкарате някои приятни традиции в понеделник, за да започнете седмицата с удоволствие. Например, уговорете някое приятно кафе на сутринта или обяд с най-добър приятел. В края на краищата, когато знаем какво ни очаква, ако е нещо хубаво, тогава денят няма да изглежда тежък и досаден.

Третата причина е, че започвате да се разкъсвате между двете крайности. Например през целия уикенд лежите на дивана, а след това незабавно поемате трудна работа, тялото се стресира . Така че, кръвното налягане може да се влоши и благосъстоянието да се влоши. Какво да направя в този случай? Можете веднага след пробуждането да направите дълбоко вдишване и издишване в продължение на 30 секунди. Хапвайте спанак, защото съдържа много полезни вещества за сърцето.

Между другото, някои не спортуват през уикенда, а след това се чувстват много изтощени, защото след изчерпване на тренировката тялото просто крещи. Можете да правите йога или да се разхождате енергично, след което кръвта ще потече в мускулите. Но ако вашият уикенд е мързелив, тогава не се упражнявайте докато не наберете инерция в началото на седмицата. 

И последната причина е, че активно се опирате на алкохола през почивните дни. Да, забавлявахте се на партито. Но прекомерното пиянстване в почивните дни намалява способността на клетките да унищожават бактерии и вируси, което означава повишен риск от заболяване. Ето защо най-добре е да се държите в ръце и да не се наливате като за последно. / Zdrave.to