Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Не харесвах да виждам как биват разделяни семейства", каза Тръмп на церемонията по подписването на нормативния акт. В същото време той подчерта, че здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет за него.

Франс прес определя указа на Тръмп като зрелищен обрат, който слага край на една практика, струвала многобройни критики на администрацията на президента на САЩ.

Източник от правителството обясни, че указът ще даде на семейства нелегални имигранти с деца предимство при разглеждане на техните случаи. Нормативният акт обаче няма да сложи край на т.нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.

Тръмп отстъпи пред политическия натиск и подписа указ за прекратяване на политиката за разделяне на незаконно влезли в САЩ мигрантски семейства, в резултат на което родители и деца ще бъдат задържани за неопределено време заедно на границата. Има обаче правни и практически пречки пред спирането на практиката, а и указът не се отнася за около 2300 деца, които вече са отделени от родителите си, пише днес в. "Ню Йорк таймс".

Президентът подписа указа дни след като заяви, че единственият начин да се спре разделянето на семействата е чрез Конгреса, защото "това не може да стане с указ". Тръмп обаче размисли след дъжд от критики от демократи, активисти, членове на собствената му партия, а дори от съпругата му и дъщеря му Иванка, която в личен разговор му казала, че тази политика е грешна, отбелязва вестникът.

Съветници на Тръмп са му казвали преди, че не е възможно дадена политика да бъде променена с указ и не е ясно как се е стигнало до подписването на сегашния документ. В указа от четири страници се посочва, че всеки, който прекоси незаконно границата, ще подлежи на съдебно преследване, но че властите ще се опитат да осигурят места, където родители и деца ще могат да бъдат заедно, вместо да са разделени, докато случаят им се разглежда в съда. И тук възникват нови въпроси: указът не уточнява къде ще се намират семействата и дали децата ще останат отделени от родителите си, докато се намерят или построят центрове за настаняването им, подчертава "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Тръмп не обясни защо прави пълен завой в курса, но оповести решението си ден след срещи на Капитолия с републикански конгресмени, които му казаха, че тази политика нанася огромни вреди на партията, пише британският в. "Файненшъл таймс".

След общественото възмущение, което предизвика политиката му на "нулева толерантност", американският президент подписа указ, по силата на който незаконно влезли в страната родители и деца ще бъдат задържани, без да бъдат разделяни, отбелязва френският в. "Монд". В предишните дни Белият дом, начело с президента, невъзмутимо защитаваше тази политика, въведена от министерството на правосъдието с неговата благословия. От май тя задължава граничната полиция да разделя децата от родителите им, които са в ареста, докато срещу тях се води съдебна процедура. Оттогава от родителите им бяха отделени най-малко 2342 деца и младежи. Противно на очевидното министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен отрече съществуването на такава политика, докато в същото време Тръмп твърдеше, че само прилага правна разпоредба, наследена от правителството на демократите, което не е вярно, допълва вестникът.