Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, се подготвят да се срещнат по време на визитата на американския президент в Европа следващия месец, съобщава The Times, цитирани от „Фокус“.

Перспективата за среща подхранва опасенията за отдадеността на Тръмп към НАТО и въздействието на посещението му във Великобритания.

Висши източници от британското правителство са заявили пред изданието, че американските представители ще търсят насрочването за дата на разговорите, или преди срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 юли, или след като Тръмп завърши срещата си във Великобритания, която е веднага след това.

Виена е вероятната локация, заради намиращото се там централно управление на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на която членове са и САЩ, и Русия.

Възможността за среща между Тръмп и Путин ужасява британските представители, които се измъчват относно визитата на американския президент във Великобритания.

„Неясно е дали тази среща ще бъде след или преди посещенията в НАТО и Великобритания. Очевидно, след тях ще бъде по-добре за нас – коментира представител на британското правителство. - Това добавя друга динамика към една вече цветуща седмица“.

Висш западен дипломатически източник заяви, че среща между Тръмп и Путин преди срещата на върха на НАТО ще предизвика „тревога и безпокойство“.

„Това ще бъде много негативно действие“, заяви източникът.

Посланикът на САЩ в Лондон Робърт Ууд Джонсън заяви пред Sky News вчера, че Тръмп ще се срещне с британската кралица по време на посещението си във Великобритания.

Източник от Белия дом е заявил пред The Times, че не се предвижда изявление по повод среща между САЩ и Русия. Въпреки това, бивш американски военен командир е заяви, че „се организира“ среща, но че няма дата и локация към този момент.