Да се въведе нов годишен данък за имоти, които се намират в населени места и местности, обявени за курорт. Тези промени в Закона за местните данъци и такси одобриха на първо четене депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. По всяка вероятност промените ще бъдат прецизирани между първо и второ четене.

 

200-300 милиона лева очаква от този данък вицепремиерът Валери Симеонов, който представи законопроекта на "Обединени патриоти", съобщава Дарик. Симеонов е убеден, че собствениците на такива апартаменти в курортите трябва да започнат да плащат за това, че отдават имотите си на туристи без да плащат данък на общините за това. "Сега нашите курорти заради това са най-евтините, защото има огромен сив сектор, огромна скрита икономика има в нашите курорти. Най-малко пари оставят туристите в България в сравнение с всички станали държави в Европейския съюз".

 

Силвия Георгиева, директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), е убедена, че приходите от този налог няма да се значителни при условие че от данък "сгради" местната власт събира около 300 милиона лева на година: "Най-добре би било да се помисли чрез промяна в структурата на съществуващия данък за недвижими имоти по някакъв начин да диференцираме ставката за тези имоти - което сме написали, а Министерството на финансите са разработили по-подробно".

 

Валери Симеонов разкритикува общините, че не се стараят да събират достатъчно постъпления от имотния данък и изрази разочарование от позицията на Силвия Георгиева, че не го подкрепя за законопроекта: "Аз мислех, че тук ще дотъркаляте една бъчва с вино или печено агне, пък такива аргументи като слушам, съм леко разочарован".

 

Въпреки споровете между депутатите дали с новия налог няма да се облагат имотите втори път и рязката позиция на депутата от ДПС Йордан Цонев, че казусът може да стигне и Конституционния съд, идеята на "Обединени патриоти" беше приета на първо четене.