Ръководителят на Федералната криминална служба Холгер Мюнх разкри, че с арестуването на тунизийски бежанец в Кьолн в Германия е предотвратена биологическа атака, предава телевизионният канал ARD.

Съгласно данните, представени от Мюнх, тунизиецът е подготвял нападение с биологическо оръжие – къде и кога, властите все още не са в състояние да уточнят.

„Имал е подходящи инструкции как да извърши нападението, включително от ислямистки организации в интернет. Този човек очевидно е бил ръководен и от тази идея", коментира Мюнх, като допълни, че засега остава неясно дали тунизиецът е имал съучастници в подготовката на атаката. За първи път в историята на Германия е пресечено планиране на атака с билогическо оръжие, пояснява телевизията.

Миналия вторник полицията обискира жилището на 29-годишен тунизиец, пребиваващ в Кьолн. При претърсването бяха открити компоненти за направата на оръжия. Лицето бе асресрувано за нарушаване на Закона за контрол на оръжията. Освен това той е обект на разследване за подготовка за сериозен акт на насилие, който застрашава сигурността на държавата, припомня ARD.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!