САЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли.

"САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си".

"Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли.

"Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът.

Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права.

Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират.

Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Бе създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича по принцип през 2019 година. Съветът има 47 членове, пише БТА.

Ако Съветът се реформира, "САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят" към него, допълни Хейли, цитирана от Асошиейтед прес.

Решението на САЩ да се излязат от Съвета за човешките права (СЧП) към ООН носи риск да подкопае международната роля на Вашингтон, заяви ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

САЩ винаги са били на предната линия в защитата на човешките права по света и от много години са силен партньор на ЕС в СЧП, посочва говорителка на Могерини.

Днешното решение подкопава ролята а САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена, допълва тя.

Решението на Вашингтон да напусне СЧП е достойно за съжаление, посочи в Туитър британският министър на външните работи Борис Джонсън. "Не пазим в тайна факта, че Великобритания иска реформи на СЧП, но ние сме решени да работим за засилване на Съвета отвътре", отбелязва той.

Австралийските власти са разочаровани от решението, посочва австралийския външен министър Джули Бишоп, цитирана от ТАСС.
Бихме предпочели САЩ да останат в СЧП и съобщих позицията ни на високопоставени представители на администрацията на Тръмп, заявява тя.