Европейският съюз удължи с една година санкциите, които прилага срещу присъединения от Русия Кримски полустров. До следващото лято се забранява вносът на стоки, произведени на полуострова, туристическите пътувания и европейските инвестиции в анексираната територия.

Кримските икономически санкции са единствените, които ЕС поддържа на годишна база, за разлика от останалите ограничения, свързани с Украйна, които се подновяват на всеки шест месеца.

До 23 юни 2019 г. европейските компании няма да могат да купуват недвижимост в Крим, да финансират местни компании или да осигуряват услуги, предлагани от тях. Европейските круизни кораби в Черно море няма да могат да спират на кримските руски пристанища, нито живеещи на полуострова местни жители, ще могат да пътуват на туризъм в Европа.

Забранен остава и износът на стоки и технологии за кримски компании или за използване в Крим през чуждестранни фирми в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите. ЕС не допуска европейско участие в търсенето на газ, петрол и минерални ресурси на територията на руски Крим, както и доставката на апаратура и технологии за тях. Ограничено е и предоставянето на европейско ноу-хау и изпълнителско участие в каквито и да е инфраструктурни проекти в региона.

ЕС е силно ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви върховният представител за външната политика на Съюза Федерика Могерини. ЕС не признава присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и го смята за нарушение на международното право.

Очаква се ЕС да поднови и други икономически санкции, наложени на Русия заради анексията, които изтичат в края на юли. Става дума за забраната близки до Кремъл банки и компании да се търгуват на европейските борси, както и ограниченията за вноса и износа на оръжия, стоки с двойна употреба и технологии за добив на нефт и газ на територията на цялата федерация.

Решение за тях се очаква да бъде взето от европейските лидери на срещата им в края на месеца в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще докладват на колегите си за изпълнението от страна на Русия на ангажиментите й по Минските споразумения, чието цялостно прилагане е условие за отпадането на този вид санкции.