В хода на операцията на територията на Пловдив били проверени три адреса и три моторни превозни средства, както и един адрес в София. На един от адресите в града под тепетата е открит цеха за производството на монетите. Той бил позициониран в имот със стопански постройки.

Оттам са иззети различни видове преси за изсичане и производство на заготовки и матрици за тях. Иззети са още мостри на фалшификати, мобилни телефони, таблет и чуждестранни монети с различен номинал. Към машините е била заредена и щампа за производство на монети от 2 евро.

Това е първи случай, при който се задържат 34 000 монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество и цялостното оборудване за производството им, подчерта административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Той поясни, че се работи по молба за правна помощ с цел изясняване дали такива партиди вече са реализирани във Великобритания. Цената на продажба на фалшификатите е 40% от номинала. При използване на пълния ресурс на техниката капацитетът за производство за ден може да достигне 1 500 монети.
 
На трима са повдигнати обвинения- двама от тях са с наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а третия – с постоянна мярка за задържане. Четвъртият член на групата е турски гражданин,който към момента на провеждане на акцията е бил в чужбина.
 
Работата по досъдебното производство продължава.