Малко преди старта на подготовката за новия сезон в детско-юношеския футбол в серия от интервюта ще разговаряме с шефовете на школите на по-големите ДЮШ в Пловдив и региона. Първи на нашата покана се отзова ръководителят на школата на Локомотив Пловдив Димитър Палазов, който реши да бъде достатъчно откровен, за да разкрие какво се случва на Лаута.

- Г-н Палазов, разбрахме, че предстоят доста рокади в школата на Локомотив Пловдив. Ясно ли е кой набор, на кой треньор ще бъде поверен и всъщност, от какво са продиктувани тези рокади?

- В по-голямата си част треньорите вече са избрани. Има една малка част, с които още се провеждат разговори. До началото на следващата седмица целият треньорски състав в школата ще бъде утвърден и обявен. Още с моето заставане на този пост бе поставена задачата да се направят рокади сред треньорите. Това беше сведено до мен от президента Христо Крушарски, от треньора на мъжкия отбор и от Управителния съвет на клуба. Това нещо трябва да се случи. Това е едно единомислие между президента, управителния съвет, треньора на мъжете и мен. Това е продиктувано от желанието ни да се предпазим от зависимости на треньорите от родителите на децата. Освен това Христо Крушарски иска да се работи по начина, по който се работи в Динамо Загреб. Така работят там - така ще работим и ние.

- Има ли недоволство от страна на треньорите във връзка с тази промяна. Спомняме си, че един от тях вече подаде оставка, след като бе преместен на друг набор. Друг напускащи има ли?

-Ще има напускащи треньори, но те не напускат заради това, че им сменяме наборите, а защото на едни съм решил аз да не гласувам доверие, а други просто своеволно решиха да напуснат клуба.

-Можете ли да разкриете с кои треньори се разделяте?

-Ще ги разберете в началото на следващата седмица.

-Други последствия и съпротивления от и срещу тази промяна има ли?

-Да, има от някои родители, които не са съгласни с промяната на политиката в школата. Пак казвам обаче, че това решение идва от цялото ръководство. Има родители, които искат да определят те, кои треньори ще са в школата, каква политика да се води, но това няма как да се случи. Аз съм специалистът, на който г-н Крушарски е гласувал пълно доверие в избора на треньорите. Ще има и доста нови треньори в школата на Локомотив. Ние няма как да оставим родители да ръководят школата. Ако досега е било така, това не значи, че това ще продължава. Поне аз докато съм шеф на школата, това няма да бъде допуснато!

- Говори се за един цял набор, който ще си тръгне поради тази същата причина. Истина ли е това?

-Да, чува се за такъв ход от родители на деца, родени 2008-а година. Уведомил съм г-н Крушарски за това. Всеки е свободен сам да избира щастието си. Ние сме свели правила, които трябва да се спазват в Локомотив, защото няма ли правила, няма как да се върви напред. Ние ще разчитаме на всички деца в школата, чиито родители искат те да се развиват в Локомотив по тези правила.

-Какъв е точно конкретния случай? Колко деца ще си тръгнат от този набор и в каква посока?

- Родителите на десетина деца не са съгласни със смяната на треньора Светослав Каламов. Това, което чувам е, че те са решили да тренират в ФА Пловдив. Пак казвам, ние няма да робуваме на родители. Ние имаме политика, която ще следваме. Имаме избран път, по който да вървим, избран модел, който ще следваме. Нека опитаме. От дълги години не си спомням да е излизал голям футболист от школата на Локомотив. Последния май беше набора на Георги Иванов - Гонзо. От тогава футболист на топ ниво не си спомням да е излизал. Нека опитаме нещо различно. Имахме неразбиране и от родители от набор 2004, от 2009, 2010, но тях успяхме да убедим, че промяната ще е за доброто на децата им.

- В този ред на мисли Каламов напуска ли заедно с тези 10 деца от набор 2008?

-Не, имам уверението му, че той остава на 100% в Локомотив. Момчето е мотивиран и иска да се развива. Ще води друг набор. Ще разчитам на него.

-Имаше ли натиск към вас, тези промени да не се случат?

-Определено, да. Винаги е имало, но аз съм непоколебим. На мен никой не може да ми влияе, защото моя живот е футболът. Ако във футбола, не си лоялен, точен и коректен, в крайна сметка той ще те изхвърли. Аз докато съм шеф на школата, вмешателство няма да допусна.

-Вие разговаряхте ли с тези родители, разкрихте ли какви са вашите планове, не успяхте ли да стигнете до компромисен вариант?

-Да, предложих им треньор, който е много добър, и който направи много силна година. Той е пловдивчанин, но до този момент работи извън Пловдив. Те обаче не го одобриха и не виждам, какво повече да им се предложи. Това момче, което слагам мисля, че е най-доброто за 2008-а към този момент.

-И? Локо Пд ще има ли набор 2008 този година?

-Разбира се. Имаме достатъчно голяма група от деца.

- Колко ще са новите треньори в школата.

-Засега са 4, може да има още.

- Наложи ви се за отбора до 17 години да правите кастинг. Това е малко непривично за школа от ранга на Локомотив Пловдив да събира тепърва деца. Как се стигна до там и как премина касинга?

-Интересът е огромен. Засега има над 30 деца, които искат да се пробват в отбора. Да, неправилно е, че на 17 години трябва да селектираме деца, но този набор зимата беше достигнал бройка такава, че да не може да започне мач. Поради тази причина замених Георги Недевски с Апостол Костадинов. Вторият свърши страхотна работа и върна голяма част от децата, които си бяха тръгнали от този набор. Отборът зимата беше пред разпад, а сега интересът към кастинга е голям, макар, че пак казвам, че това нещо не е много правилно, сега да събираме деца. Обстоятелствата обаче го наложиха. Искаме да сме фактор в Елитната до 17 години и за това ще направим такава селекция, че да постигнем това.

Всички треньори работят по лятната селекция. Не само треньорът на U17. Ще има много деца, които ще привлечем. Водим разговори с много състезатели. Това, че някой ще си тръгне, не е проблем. Искам да отбележа, че ние запазихме всички деца от набор 2004-а. Много от тях имаха предложения от Лудогорец, ЦСКА, Ботев... Обещаваха им се стипендии, място в националния отбор и какво ли още не. Аз съм виждал смс-ите, с които ги омайват. Аз съм убедил техните родители, че тяхното бъдеще е Локомотив Пловдив. Камъкът си тежи на мясотото, ние ще разчитаме на тези деца, ще ги развиваме. Мъжкият отбор, ръководството и школата гледаме в една посока - интегрирането на нашите юноши в мъжкия футбол. Тази година беше доказателство за това, ние ще продължаваме по същия път.  Набор 2004 е топ набор, който освен, че опазихме, но и успяхме да надградим. Взимаме 2-3 топ деца, които ще вдигнат класата на този отбор.

- Споменахте мъжкия отбор, как работите с Бруно Акрапович?

-То е видно как. Четирима юноши подписаха професионални договори. Скоро ще има и още наши момчета, които ще стана част от първия тим.

- С U19 каква е ситуацията?

- Тях ще продължа аз да ги водя. Ще съвместявам двете нещата. Имаме качествени състезатели там, които и в момента се подготвят с мъжкия отбор. Там мисля, че и без селекция ще се справим добре. Най-талантливите деца от 15 до 19 години ще бъдат качвани да тренират в мъжкия отбор, за да са под наблюдението на Бруно Акрапович.

-Нещо друго, което ще е интересно за нашите читатели?

-Взимаме 2 момчета, които сега завършват НСА, те ще водят вторите групи при по-малките.

- Връщам ви към селекцията! Какви са отношенията ви с Ботев Пловдив, които зимата привлякоха няколко ваши деца?

-Имах разговор преди 1 месец с г-н Палийски, защото искаха да ни вземат 2 деца от набор 2004-а, което според мен не беше коректно от страна на треньора на канарчетата. Аз разговарях с г-н Палийкси и той лично ми обеща, че тази практика ще бъде прекратена. Иначе с всички треньори от Ботев, како и г-н Цветанов сме в добри отношения. Дори по моя инициатива започваме да правим контролни срещи между двата клуба. Сега сме договори контрола при 19-ките, която ще е на 21 юли. Вече имаме и страхотни условия на Лаута за тренировки и мачове. Ръководството ни разреши малките набори от 2066-а до 2011 да тренират или на официалния терен, или на Кошарата, за да не тренират на изкуствен терен. Това много облекчи работата в школата.

- Вече половин година сте шеф на школата, успява ли промяната?

-Промяна има и то положителна. От както съм ръководител треньорите говорят за футбол, тактика, тренировки и мачове. Всичко е подредено. Има такива треньори, които не се съгласиха с моя начин на работа, но понеделник това ще се отрази в списъка, който ще обявя. Едни си тръгнаха, други аз ще освободя. Ще останат тези, които искат да развиват моите идеи и тези на Локомотив Пловдив.

-Много се говори и за летните турнири. Каква е вашата политика за тях?

-Това също беше проблем, който вече е решен. Досега родители организираха турнирите, запазваха места, взимаха самолетни билети и т.н. Това вече ще се прави изцяло от клуба, както и трябва да бъде. Всички турнири ще минават през нас, ние ще комуникираме с организаторите им, ние ще решаваме на кой турнир да изпратим даден набор. Има деца, чиито родители финансово не са способни да изпратят децата си в чужбина. Ние като клуб ще ги подкрепим. Имаше набори от нашата школа, които масово ходиха на турнири в чужбина. На някои се събираха по 5-6 турнира в годината. Това не е лошо, но има родители, които изнемогват. Ще се ограничим на по 2 турнира в годината, като всички тези турнири ще минават през клуба. Разбира се, родителите могат да предлагат турнири, но в клуба ще имаме последната дума. Ще търсим най-добрите турнири за децата, които ще подпомогнат тяхното развитие.