Конгресмени от американската Демократическа партия разкритикуваха разделянето на деца от техните родители, които са без документи в САЩ. Въпросът е в центъра на ожесточена полемика в САЩ, която накара дори първата дама Мелания Тръмп да пледира за постигане на бързо споразумение в Конгреса, предаде Франс прес.

Мелания Тръмп каза, че "мрази да вижда как деца са отделяни от техните семейства и се надява, че двата лагера в Конгреса ще могат най-накрая да постигнат съгласие, за да доведат до край извършването на успешна реформа в областта на имиграцията", заяви пред Си Ен Ен директорката по връзките с обществеността на Мелания Тръмп - Стефани Гришам.

"Госпожа Тръмп мисли, че ние трябва да бъдем една страна, която уважава всички закони, но също и една страна, която управлява със сърцето си", допълва тя.

В петък американската администрация разкри, че нейната нова политика на нулева толерантност на границата с Мексико е довела от средата на април до разделянето на 2000 деца от техните родители, задържани за незаконно влизане в САЩ.

Това породи бурна полемика. Президентът Доналд Тръмп обвини демократите, че са отговорни за тази ситуация и поиска да се сложи край на нея посредством одобряване на голяма реформа на имиграционната система. Въпросът буксува в Конгреса вече месеци наред.

"Демократите могат да намерят решение на принудителното разделяне на семейства на границата, като поне веднъж заработят с републиканците по новия закон", написа в събота Тръмп в Тwitter.

"На никого не му харесва да гледа как бебета са изтръгвани от ръцете на майките им", каза пък вчера близката съветничка на Тръмп - Келиан Конуей, пред Ен Би Си.

Демократичната опозиция се разбунтува срещу тази политика, която поражда несъгласие и в редиците на републиканците.

"Тази политика е наричана "политика на нулева толератност", но по-доброто име за нея е "политика на нулева човечност", каза сенаторът демократ Джеф Меркли от щата Орегон, който бе начело на група конгресмени от Демократическата партия, посетили границата с Мексико.

"Напълно неприемливо е да се травмират децата с цел изпращане на политическо послание на възрастните зад граница", допълни той.

Делегацията, ръководена от Меркли, посети и супермаркет, превърнат във временен приемен център за 1500 деца на мигранти. След визитата Меркли определи политиката на американската администрация като "дяволска".

Бившият американски президент Бил Клинтън пък написа в Тwitter: "Тези деца не трябва да бъдат използвани като средство за преговори". Бившата първа дама Лора Буш също открито разкритикува републиканския подход. "Живея в един граничен щат. Разбирам нуждата от укрепване и защита на нашите международни граници, но тази политика на нулева толератност е жестока и това направо ми къса сърцето", написа в редакционен коментар във в. "Вашингтон пост" Лора Буш, съпругата на републиканския президент Джордж Буш-младши, живееща щата Тексас.

Темпото на разделяне на деца от родителите им ясно се ускори в началото на май, когато министърът на правосъдието Джеф Сешънс обяви, че всички мигранти, минали незаконно границата, ще бъдат задържани, независимо дали са придружавани от непълнолетни или не. Но децата не могат да бъдат пращани в затвор, където са задържани близките им, което води до отделянето им от техните родители.

Разделените по въпроса републиканци изглежда са готови да предложат в идните дни два проектозакона. Единият удовлетворява твърдото крило в партията, а другият се опитва да помири умерените и консерваторите, но включва и исканията на Тръмп, по-специално отпускането на 25 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико. В този текст на проектозакон ще има и изменение, което уверява, че "непълнолетните, придружавани от възрастни, хванати на границата, няма да бъдат разделяни от родителите им", разказва републикански източник.

/БТА/