Култура в разруха! Уникалната сграда на Читалище „Светлина” в град Шипка, някога изглеждала изключително красива, днес е оставена в руини. Няколко снимки, които преди дни фотографът Божидар Чоторов публикува в социалните мрежи, бяха споделяни и коментирани стотици пъти. Снимки, които развълнуваха много хора и поставиха въпроса дали ще се намерят ли пари за ремонт на тази ценна сграда.

„Когато публикувах снимките, не очаквах да има толкова широк отзвук, но хората се оказаха изключително съпричастни към тази кауза, което ме кара да вярвам, че все още културата не е загинала в България. искрено се надявам, че парите, необходими за възстановяването на читалището, ще бъде събрана. Говори се за сума от порядъка на 80 млн. лв.”, разказа за „Здравей, България” фотографът Божидар Чоторов.

Той и семейството му обикалят страната и снимат забележителностите. В обектива им обаче попадат и доста голямо количество сгради пред разруха.

„Една част от хобито ни е т.нар. „урбекс туризъм”, тоест издирваме изоставени красиви сгради, които се опитваме да ги запазим, като целта ни не е просто да направим кадър на даденото място, а да уловим емоцията и духа на това място”, добави фотографът Божидар Чоторов.

Оказва се, че въпросната сграда е строена с дарителски средства и доброволен труд.

„На това място през 1861 г. шипченецът Христо Караджов инициира създаването на първата читалня, която по времето на Руско-турската освободителна война е напълно изпепелена от пожар. През 1931 г. се прави първа копка на читалището, в което се намираме в момента. То е построено изцяло с дарителски средства и доброволен труд”,разказа Веси Панайотова, кмет на град Шипка.

По думите й обаче, ръководството на Община Казанлък поставя други приоритети от обществена значимост на дневен ред.