Почетен знак на президента Румен Радев получи основното училище "Граф Н. Игнатиев" в с. Граф Игнатиево послучай 130-годишнината си. На тържествения концерт в селото присъства посланикът на Кралство Дания у нас Сьорен Якобсен. Той разгледа местното училище и детската градина и остана впечатлен от постиженията на децата.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов връчи на дипломата плакет и бутилка вино, специално произведено за 30-годишния й юбилей. Управникът на Граф Игнатиево Нестор Чочев пък подари на посланика огромна кошница с български плодове, зеленчуци, ракия, бабек и вино.

Тържеството в препълнената зала на НЧ „Изгрев-1927 започна с българския химн, изпълнен в дует от директора на ОУ "Граф Н. Игнатиев" Даниела Петкова и второкласничката Цветелина Начева, носител на 2 златни медала по художествена гимнастика.

Жители и гости изгледаха с интерес филма, в който настоящи ученици, бивши директори, учители и възпитаници разказват за детството, преживяванията и успехите си, постигнати благодарение на образованието си в ОУ "Граф Н. Игнатиев".

В началото на концерта посланик Якобсен благодари за гостоприемството на кметовете на община "Марица" Димитър Иванов и на с. Граф Игнатиево - Нестор Чочев, както и на директора на училището Даниела Петкова.

"Идвам от семейство на учители, в което майка ми, баща ми и брат ми упражняваха тази професия. За мен образованието е ключът към бъдещето. От това, което видях във филма, че са направили вашите преподаватели, разбирам, че те заслужават огромно уважение", подчерта Якобсен.

"За мен е чест и удоволствие тази вечер да споделя с всички вас този значим за с. Граф Игнатиево празник", обърна се към множеството кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той благодари на учителите за старанията, които полагат, за да възпитат децата в изконните български добродетели.

Иванов посочи, че общинската управа започва работа по проект за нов физкултурен салон в с. Граф Игнатиево. "

Ще обединим усилията си за изграждането на един хубав салон с размерите на малка зала, където децата да спортуват и да се забавляват", увери кметът.