Обонянието на хората играе съществена роля за усещанията по време на секс. Колкото по-силно е то, толкова повече оргазми изпитват те. Това показва проучване в САЩ.

Много хора имат проблеми в сексуалния живот след като обонянието им се нарушава. Според изследването, мъжете, които по-трудно усещат различни миризми, се провалят в леглото, докато жените със същия проблем съобщават, че не са получили оргазъм, пише тялото.бг.

Проучването обхваща 70 възрастни в добро здраве (между 18 и 36 години). Те трябвало да отговарят на различни въпроси за интимните им отношения. Един от тях е бил колко често получават оргазъм. Освен това били подложени на специален тест за това колко силно обоняние имат. За целта им сложили превръзка на очите и им дали серия от задачи, свързани с различни миризми. Участниците трябвало да помиришат три маркера, един от които е напръскан със силен аромат, който може да се усети само ако човек има силно обоняние.

Учените установили, че няма връзка между обонянието и желанието за секс. Но от друга страна резултатите на участниците са категорични – хората, които имат по-силно усещане за различни миризми, правят по-често секс и получават повече оргазми. По-голямата част от тях са посочили, че миризмата на хубав парфюм, сперма, дори пот, могат да засилят емоциите по време на секс. Тази интерпретация препраща към друго проучване, осъществено през 2013 г. Изводите от него са, че мъжете, които могат да усетят аромата на подмишниците и вагината на своята партньорка, имат по-високи нива на тестостерон и кортизол в тялото. А тези хормони са жизненоважни за сексуалните изживявания.

Междувременно, доказано е, че ароматерапията увеличава либидото при мъжете и жените. Ароматът на различни етерични масла подобрява притока на кръв към половите органи и регулира хормоните. Сандалово дърво, розмарин, градински чай, нероли, ванилия, са най-подходящи по време на секс. За целта може да си купите ароматни свещи или пръчици, които да запалите предварително.