Македонският премиер Зоран Заев подчерта днес след подписването на споразумение с Гърция за решаване на спора за името, че държавата е горда с това, предава македонската медия "Канал 5".

"Гордеем се с това споразумение. Гордеем се, защото се обединихме около решение, което не разделя, а избрахме решение, което да ни обедини. С подписването на окончателното споразумение за разрешаване на проблема с името и за стратегическото партньорство между нашите две страни преместихме планините. Тогава, когато мнозина се съмняваха, потвърдихме, че е възможно! Днес приключваме спора. Ние слагаме край на многото години на различия, които повдигнаха стена, която направи приятелски отношения между съседите трудна", заяви Заев.

Той добави, че това е тържествен акт и израз на ангажираност за намиране на решение, което е в интерес на бъдещето и на гражданите на двете страни, посочва "Фокус".

"Ние изграждаме приятелство с Гърция. Ние ще бъдем партньори и съюзници. Те ще бъдат нашите привърженици. Заедно ние подготвяме пътя за стратегическо партньорство в полза на гражданите на двете страни. Договорът, подписан днес, създава шанс и е историческа възможност за засилено сътрудничество, по-силни икономически връзки и по-висок растеж и развитие", заяви македонският министър-председател и допълни, че изолацията на Македония и Гърция не са довели до нищо добро.
Същевременно той изпрати послание до противниците на Договора в двете страни.

"Заемането на позиция е европейски начин на мислене. Точно както е европейски да се говори и да се дава шанс на решението в институционалната система на вземане на решения... Нашите държави имат задължението да застанат зад равенството между нациите, човешкото достойнство и солидарността. Европейската концепция е цивилизована ценност, която е демократична и се противопоставя на манипулациите на популизма и страха. Европа е по-силна от страха. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не знае прегради", заключи той.