Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че в Преспа, където се подписа договора за името между страната му и Македония започва "да се пише нова щастлива песен", предава македонската електронна медия "Стандард".

"Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да пее на много векове и много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира", заяви гръцкият министър-председател.

Срещата в Преспа бе характеризирана като среща с историята поради историческото значение на района, посочва "Фокус".

"Днес ние сме тук, гледайки историята на нашите народи, ние сме тук и за двамата, за да изпълним патриотичния си дълг", допълни гръцкият министър-председател.

Говорейки за споразумението, Алексис Ципрас заяви, че е патриотично и призова гражданите на двете страни да го приемат без предразсъдъци.

"Усилено и неуморно стигнахме до взаимно приемливо споразумение, който напълно зачита основните принципи и ценности на двете страни, сделка, която днес ни позволява да се обърнем към гражданите на двете страни, да погледнем в очите и да ги призовем да прочетат и да го подкрепят без предразсъдъци. Ако душата на всяка нация е нейната история, тогава душите на двете нации са изобразени в нашето споразумение", отбеляза гръцкият министър-председател.

Ципрас спомена и първата среща с Заев преди шест месеца в снежен Давос, където било много студено както и студа в отношенията между двете страни през последните 25 години.