Много често сме убедени, че знаем всичко, но понякога животът ни показва, че това не е така и то по най-неочаквания начин. Например най-обикновените неща, които правим всеки ден – душ, зареждане на телефона или рязане на ноктите. Вършим ги, без дори да се замисляме, а това не е добре, защото се оказва, че не го правим както трябва и дори си вредим!

Понякога нашите грешки се отнасят до сложни неща, където всеки може да сбърка.

Незначителните проблеми могат да бъдат избегнати много просто, защото винаги сме готови да научим нещо ново.

Взимане на душ

Няма нищо по-хубаво от това да се насладите колкото се може по-дълго на горещия душ. В най-студените дни той може да оправи и най-нетърпимото ви утро. Има само един проблем. „Когато си взимате горещ душ, вие измивате защитните успокояващи масла от кожата си. Горещата вода отваря порите. Кожата ви ще стане суха, не е изключено да получите и неприятно раздразнение. Затова най-доброто нещо, което може да направите, е да замените врялата вода с топла”, съветва дерматологът Нийл Шулц.

Друга препоръка е да намалите престоя си в банята под приятната, но не толкова полезна струя. „Нищо страшно, просто трябва да намалите времето, което прекарвате под душа. То трябва да бъде възможно най-кратко, за да може тялото ви да съхрани възможно най-голямо количество влага”, казва колегата му Алън Паркс.

„Освен това, много от сапуните и геловете крият опасност. Уверете се, че използвате по-меки продукти, както и че измивате добре пяната от тялото си”, добавя той.

Зареждане на телефон

Всички сме чели, че със зарядните устройства убиваме телефона си. Със сигурност ще бъдете щастливи, след като разберете, че голяма част от тези писания са пълни глупости.

Може да зареждате литиево-йонната батерия когато пожелаете, без да се притеснявате колко живот й е останал. Обикновено, когато телефонът се зареди на 100%, той се превключва към режим, който не позволява прегряване на батерията.

Има и още едно нещо, което трябва да правите по друг начин. Задължително трябва да свалите кейса на мобилното си устройство, преди да го включите към зарядното.

По време на зареждане телефонът се нагрява, а калъфчето задържа тази топлина. Това може да доведе до прегряване на устройството, пренатоварване на батерията и други вътрешни компоненти.

Това съвсем не означава, че телефонът ви ще се превърне в цъкаща бомба.

И никога не използвайте амортизиран заряден кабел, дори и да сте уверени, че той работи добре!

Рязане на нокти

 

Забелязали ли сте, че ножичката ви има тънка крива форма, все едно е предназначена за еднократна употреба? Възможно е създателите й да са направили това нарочно, но така трябва да направите три или четири движения, за да изрежете добре нокътя си.

„Грешката, които всички допускат, когато си режат ноктите, е ъгълът, под който го правят. Рязането под прав ъгъл може да повреди нокътя”, казва майсторът на маникюра Дебора Липмън.

Не е нужно да режете ноктите си прекалено дълбоко, може да предразположите пръстите си към различни инфекции, а това е ужасна перспектива.

Държим волана на автомобила

 

Когато за първи път се учехте да карате кола, със сигурност сте запомнили правилото „10 и 2”: ръцете ви трябва да останат в зоната на 10 и 2 на волана. Това е нужно, за да имате оптимален контрол над возилото, ако се наложи да избегнете внезапно изскочило на пътя препятствие.

Но това е съвършено погрешно твърдение! Националната администрация по безопасност на пътното движение препоръчва да се използва методът „9 и 3”. Така шофьорът ще държи ръцете си по-далеч от въздушните възглавници в случай на инцидент.

Други организации също излизат със свои препоръки. Например в американския щат Кънектикът препоръчват и двете ръце да са разположени на противоположните страни на волана, което трябва да позволи на водача да завива комфортно, когато се движи с висока скорост. А правилото „10 и 2” се разглежда като много опасно.

Когато се задействат въздушните възглавници, свръхтежкият азотен газ ги запълва, след това се отваря пластмасовото капаче на волана. След това възглавницата полита към вас със скорост от 240-402 км/ч. Колкото по-високо са ръцете ви, толкова по-голяма е вероятността да се нараните, когато капакът на волана се отвори.

Това може и да не ви изглежда много драматично, но изводът е един: дръжте ръцете си малко по-ниско. Защо ви е да рискувате?

Приготвяне на омлет

Какво толкова сложно има в приготвянето на яйца? Чупите ги в нагорещена мазнина разбърквате, пържите и е време за закуска! Нещата обаче не са толкова прости, казват експертите от списанието Bon Appetit.

Тайната е да разбиете яйцата в отделна купичка, след това да сложите парче масло в тигана, изсипвате яйцата и ги приготвяте на среден огън, разбърквайки, докато не започнат да се втвърдяват.

О, и задължително махнете тигана от огъня, когато започнат да ви изглеждат готови. Докато изстиват, те ще достигнат желаното състояние.

Използване на клечки за уши

Какво по-просто от това да използвате клечки, с които да почистите ушите си? Щом са включени в този списък, вероятно не знаете какво може да се случи по-нататък!

Клечките за уши могат да увредят слуха ви. Със сигурност вече няма причини да почиствате ушите си по този начин.

„Неслучайно ушният канал произвежда ушна кал. Тя защитава ушния канал от вода. Ако чистите ушите си с клечки, калта няма да ви спаси”, казва специалистът Дженифър Тирино.

И тъй като всички искаме ушите ни да са чисти, това не е много добра идея от биологична гледна точка. Между другото, това далеч не е единственият проблем.

Клечките за уши могат да пробият и тъпанчето ви. Най-добрият начин е да ги използвате за почистване около ухото.

Стоене пред компютъра

Проблемът не е в това, което правите, а в това, че нищо друго не правите. Дори и ако тренирате, когато се прибирате вкъщи, със сигурност не неутрализирате ефекта от деня, прекаран на стола.

Един съвет: разхождайте се, дори и в дома си, разтягайте се по няколко пъти в рамките на един час. По този начин може да анулирате много от негативните последствия на седящия образ на живот./jenata.blitz.bg