Македонският министър-председател заяви, че е горд от факта, че е сложен край на продължилия 30 години спор за името. Днес споразумението за името бе подписано от външните министри на Гърция и на Македония Никола Димитров и Никос Коцияс, предава македонското електронно издание „МКД“.


„Нека да парафразирам две мисли от Аристотел. Няма да можете да постигнете нищо без смелост и надеждата е буден сън. Тези две мисли показват, че когато има надежда и смелост, можете да преместим планини. С подписването на това споразумение наистина сме преместили планините. Когато мнозина се съмняваха, потвърдихме, че това е възможно. Завършваме спора. Въпросът беше отворен три десетилетия. Затова и аз и Ципрас, и външните министри, заедно с нашите представители, се отправихме към решението и стигнахме до него“, заяви Заев.

„В продължение на три десетилетия решаваме спор, но за мен е важно тези три десетилетия да са ни научили на нещо много важно. Научихме, че трябва да се учим от историята, да не я повтаряме. На основите на миналото изграждаме бъдещето. С това споразумение получаваме насърчение и стремеж към по-голямо доверие между двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни донесоха приятел. Ние ще бъдем партньори и съюзници. Получаваме нова реалност“, Заев.