„До някаква степен всеки шофьор е разсеян. Това е така, защото всеки смята, че управлението на автомобила е елементарно и той може да кара, но това му позволява да се разсейва с пътниците, радиото или околната среда”. Това заяви за „Събуди се” бившият шеф на "Пътна полиция" Алекси Стратиев и призова шофьорите да спазват правилата на Закона за движение по пътищата.

„Никой не обучава водачите как да шофират при дъжд на магистрала, което при една малка грешка, имайки предвид високата скорост, би довела до сериозен инцидент”, казва още Стратиев.

Изказването му бе по повод създадения Индекс за безопасно шофиране, който ще оценява поведението и реакциите на шофьорите зад волана при рутинни и в критични ситуации. Става въпрос за изследване, което е представително за българските шофьори.

През последните години статистиката показва, че шофирането не е толкова безопасно, колкото трябва да бъде. Затова един от големите застрахователни брокери у нас решава да направи индекс за безопасно шофиране. С него ще се провери и къде бъркат самите шофьори, защото, за съжаление, у нас причина за катастрофите стават самите водачи.

В изследването са обхванати всички шофьори на възраст от 17 до 75 години. То е проведено в 72 населени места на територията на Република България сред 1000 души - активни шофьори (с годишен пробег над 2000 км).

36% от анкетираните казват, че неволно разбират, че карат с по-висока скорост от разрешената. Проучването показва също, че всеки четвърти от шофьорите не могат да предвидят своя маршрут, което е една от причините за големите задръствания.