Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че проблемът на опозицията не е , че договорът за името на Гърция е слаб, а защото споразумение има и то е добро, предава македонската медия „Локално“, цитиран от "Фокус".

„ Това е един договор, който всеки гръцки премиер след 1995 г. би искал да има на масата, тъй като не съдържа само съставно име с географско определение, ерга омнес, а като предпоставка е и конституционна промяна на днешното конституционното име на съседната страна признато от 140 страни“, заяви гръцкият премиер, а по отношение на предложението за недоверие на правителството коментира, че „на историка от бъдещето ще му бъде трудно да разбере защо в един толкова положителен момент за страната, опозиционната партия „Нова демокрация“ се опитва да свали правителството“.

В обръщението си към депутатите той разкритикува Нова демокрация, че в миналото не е имала проблеми с македонския език.

„ Къде бяхте през 1977 г., когато нямаше възражения срещу приемането на македонския език в ООН на конференция в Атина? Къде бяхте, когато Евангелос Авероф през 1959 г. в парламента говори за македонски език ?“, попита Ципрас.

Гръцкият премиер заяви, че патриотизъм означава страната да стане лидер на Балканите, а до опозицията постави въпросите, дали може би смята, че Македония страна е заплаха за Гърция или „може би смята, че за страната е по-добре да не съществува и да се разпадне съседната държава, в полза от други страни?“.