Броят на загиналите при атентата в Афганистан достигна 26, след като кола-бомба се взриви в източния афганистански град Нангархар, предава Reuters, цитиран от "Фокус". Целта на атентата е било безпрецедентно събиране на талибани и сили на реда, които празнуваха заедно постигнатото примирие по време на религиозния празник Рамазан Байрам.

Отговорност за атентата е поела групировката „Ислямска държава“.

Десетки невъоръжени талибански бойци по-рано влязоха в афганистанската столица и други градове, за да отпразнуват края на Рамазана. Войниците и екстремистите се прегръщаха и си правеха снимки със смарфоните си.

Атаула Ходжани, говорител на провинциалния губернатор на Нангархар, потвърди, че кола бомба е отговорна за взрива в град Гази Аминулах хан, на главния път Торкхам-Джалалабад, и каза, че десетки са били ранени. По-рано бе обявено, че се взривил снаряд.

Талибаните обявиха изненадващо тридневно прекратяване на огъня по време на празника на Рамазан Байрама, който започна в петък, което не важи за чуждестранните сили. То се припокрива с афганистанското прекратяване на огъня, което продължава до сряда.