Правителството на Алексис Ципрас оцеля при гласуването но вота на недоверие в парламента.

Най-голямата опозиционна сила в гръцкия парламент - консерваторите от "Нова Демокрация" атакуваха споразумението за името на Македония с вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас.

Според опозицията, правителството на Ципрас няма пълномощия от парламента, за да подпише споразумението със Скопие.

Въпреки това очакванията са ,че договорът за името на Македония  ще бъде подписан на Преспанското езеро утре. С него се слага край на десетилетния спор между Атина и Скопие, а според постигнатото споразумение Македония ще се казва Република Северна Македония

Подписването на договорът се очаква да е съпроводено от протести на гърци, които не искат новото име на Македония да съдържа географския термин, съвпадащ с областта в голяма част от Северна Гърция. И в Македония се очакват протести.

Тази вечер в Атина също има протести срещу споразумението. Очаква се да се гласува и вотът на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас, който вероятно ще е неуспешен. Десетки гърци се събраха на площад "Синтагма" в знак на недоволство, а около 19.00 часа полицията се опита да ги прогони със сълзотворен газ, съобщава Нова телевизия.

По-рано днес в Скопие българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.