Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от БТА и ТАСС.

Индия би искала да отбележи, че сумата, получена от отмяната на митническите облекчения (за американски стоки) ще съответства на стойността на мерките, въведени от САЩ, се посочва в уведомлението, цитирано от вестника.

Според медии вносните мита ще бъдат вдигнати с 50 процента за мотоциклети с обем на двигателя над 800 куб. см, за борната киселина, някои метални изделия, лещата и редица други стоки.

Индия се надява да събере от от тези мерки около 239 млн. долара на фона на очакванията повишаването на американските мита да струва на Делхи около 241 млн. долара.

През март САЩ вдигнаха митата за внос на стомана с 25 процента, а на алуминий - с 10 процента за редица страни, включително Индия, припомня ТАСС