От вота на недоверие, който иска БСП би имало смисъл наистина, ако има сблъсък на някакви концепции за стабилност. За момента обаче не съм чул някаква по-стабилна концепция от тяхна страна.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът Тома Биков. Той и депутатът от БСП Крум Зарков коментираха искането от опозицията на вот на недоверие към правителството.

„Наясно сме за проблемите в сектор „Сигурност“ – коментира Биков. - Има комплексни промени. Опозицията е нормално да иска вот. Би имало обаче полза от него, ако има сблъсък на някакви концепции за стабилност. За момента обаче не съм чул някаква по-стабилна концепция. Да, костатират се неща, но само до там. Съгласни сме, че има недостиг на служители на МВР. Ясно е, че трябват промени. Те обаче трябва да се правят много внимателно. За да не стане поредният случай, в който се занулява всичко и се започва от начало. Така се случва от много дълго време. Министърът на вътрешните работи не винаги може да каже всичко и това трябва да е пределно ясно. Ето, с момчето, убито в Борисовата градина. След година разследване можеше да се кажат повече неща. Те са били ясни от самото начало, нозаради разследването е нямало как да бъдат разкривани по-рано.

Нужен е дълбок анализ, който трябва да се направи на професионално ниво. Това обаче не е въпрос на политическо ръководство. МВР е министерство, което е подложено на непрестанен натиск. И това е нормално. Неизгодната позиция е, че често те не могат да обяснят всичко, което знаят.

Когато говорим за промяна, трябва да си даваме сметка, че не винаги тя може да доведе към добро. Понякога води към лошо.

Имаме различия с опозицията и за „Белене“ и за армията. Когато има базов консенсус по стратегически теми, това е добра новина и не трябва да се подминава“.

„Длъжни сме да фокусираме вниманието на обществеността около ситуацията в страната – заяви депутатът от БСП Крум Зарков. - Заради това и искаме вот на недоверие. Въпросът е това правителство дали има способност и компетенция да се справя с проблемите. В последната година те ясно показаха, че нямат тази способност. Всяка една от партиите трябва да се позиционира. Имаме концепции, които сме обявили. Във всяко село – поицай, например.

Нека не забравяме, че избягалият с Пелов още е на свобода. Не става дума само за професионалното ръководство.

Не говорим за виновен и невинен. По време на Пламен Орешарски бе приет закон за МВР. Досега е променян 19 пъти. Сигурно всички имат вина за проблемите в сектора. Въпросът е, че правителствата на Орешарски и Станишев си отидоха, Те получиха своя вот. Сега трябва да се даде вот на сегашното правителство. Не трябва да има двоен стандарт. Сега това правителство трябва да си отиде.

Цяла година полицаите протестираха, надзирателите - също. Никой не ги чу. Това също не трябва да подминаваме.

По отношение на „Белене“, ГЕРБ взеха позиция, която имаме от години – че проектът е нужен. Продължаваме да защитаваме необходимостта от „Белене“.