Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането на специалисти с умения и висока квалификация е необходимост. Повечето от ангажираните в сектора лица наближават пенсионна възраст. 

Подготовката на един оператор на ядрен реактор отнема близо 10 години. Това обясни професор Димитър Димитров от факултета по икономика и инфраструктура към УНСС, цитиран от БНР.

България е застрашена от недостиг на кадри в ядрената индустрия. Това стана ясно по време на международна конференция на тема: "Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност", която се проведе в столицата.

По думите на проф. Димитров, ако след десет години започва да работи някой ядрен реактор, кадрите трябва да се обучават още от сега. Няма как да се преквалифицират за година - две. Има опасност липсата на кадри скоро да изправи страната пред критична ситуация, предупреждават от бранша.

"Спират реакторите, спират централите. Лошото е, че е трябвало да започнем да работим сигурно преди 10 години", заяви Димитров.

Родните студенти не проявяват интерес към обучението по ядрено инженерство и ядрена физика. За да бъдат привлечени повече желаещи към тези специалности, експертите препоръчват по-високи стипендии и обвързване с дългосрочни договори. Подготвени кадри могат лесно да заминат в други държави, предупреди проф. Димитър Димитров.