С евродепутата и лидер на партия "Презареди България" разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Бареков, партията ви “Презареди България” е единствената българска, която бе приета в Алианса на консерваторите.

- Нашата партия кандидатства в Алианса на консерваторите, както и колегите от ВМРО. Решението беше ние да станем първият български член. Това е престижно европейско семейство, по подобие на ЕНП и ПЕС, третото по влияние и големина в Европа, а в световен мащаб - първото. Защото ЕНП извън Европа не съществува - няма дясна партия, която да иска да е в центристка формация. Всички десни по света членуват при консерваторите, те са истинските десни. Давам конкретни примери - Австралийската консервативна партия и Републиканската партия на Тръмп - това са две партии, които са в нашето политическо семейство. Моят глас сега ще бъде решаващ за приемането на колегите от ВМРО. Аз съм готов да сядаме и да разговаряме. Имам сериозни претенции обаче към начина, по който ВМРО подходиха в коалиционната си политика през годините - те бяха във всякакви коалиции.

- В четвъртък всички български евродепутати излязохте с обща декларация по пакета “Мобилност”.

- Да, но не съм оптимист. Нищо не сме постигнали. Въпросът е решен...

- Поне малко няма ли да отстъпят Франция и Германия?

- Няма да отстъпят. Аз обвинявам не само ГЕРБ, а директно ЕНП, която проспа начина, по който Франция и Германия буквално заложиха на карта оцеляването на ЕС. Защото доскоро говорехме за двоен стандарт при храните. Това е вече двоен стандарт при човеците. Европарламентът сега е разделен вече не на ЕНП, либерали, консерватори и социалисти, а на малки държави, предимно от Източна Европа, и богатите огромни икономики на Германия и Франция, които ние на практика субсидираме.

- Вече не сте лошото момче на политиката?

- Аз бях вестоносецът, оказах се прав за всичко, но накрая не получих и едно “благодаря” за всичко това. Да добавя още нещо във връзка с пакета “Макрон”. Недопустимо беше да се прави нелеп пиар на гърба на едно злополучно решение, взето в парламентарната транспортна комисия. Това, което се случи - интерпретацията на българското правителство и на колегата евродепутат от ГЕРБ Новаков, просто показа, че хората не са седнали да си прочетат доклада. Това не е наша работа. Аз съм член на енергийната комисия. Това е работа на този, който е в транспортната. Докладът е 400 страници, има го и на български и трябва да се прочете докрай. Не може да си прочел 20 страници от него и да заблуждаваш. Станахме свидетели как беше заблуден министър-председателят. Поради факта, че той работи с този човешки материал, получава тази информация. Тези хора го подвеждат. А няма евродепутат, с изключение може би на мен и на Джамбазки, който да е попаднал в ЕП, неназначен от своя лидер. Просто ние с Джамбазки си бяхме лидери - той почти лидер на ВМРО, аз на моята партия. Всички останали - и от ПЕС, и от ЕНП, са длъжни да имат комуникация със своите лидери и да не ги подвеждат.

- Като сте в енергийната комисия, ще правим ли АЕЦ “Белене”?

- За да има позитивно развитие, трябва да има пазарно решение. Няма ли такова, г-н Борисов достатъчно заеми е изтеглил през мандатите си - 24 милиарда, и то голяма част от тях заминаха, без да знаем за какво, повече държавата не може да си позволи нови 20 милиарда. България не трябва да бъде нито гарант по заема, нито участник с повече от малък процент, колкото да си плати въпросното съоръжение, и да не изкупува тока на преференциални цени. Подходът да се отвори темата за АЕЦ “Белене” срещна пълно одобрение в Европа.

- У нас десните са “против”.

- Ама те не са десни. Истинското дясно в България е в моята партия и донякъде в част от хората в ГЕРБ. Аз други десни политици в България не знам. Не може Радан Кънев и цялата група около него да се представят за десни политици, при положение че те не са признати нито от Европа, нито от България.

- Е как? ДСБ са в ЕНП.

- ДСБ не съществува вече като партия. Нито г-жа Нейнски е в ДСБ, Иван Костов се оттегли, Радан Кънев никой не го познава в Европа. ДСБ може би юридически съществува, но на практика никой не ги бръсне за слива. Политиците, които познават европейците, за добро или за лошо, са Борисов и Цветанов, Станишев, моя милост, Джамбазки и ДПС. Не съм убеден г-жа Нинова доколко е позната в Европа. Това е. Нека не говорим, че това са десни политици. Тези са едни тотални интересчии, за които това са теми, от които могат да изкарат пари. Групировката около Христо Иванов гледа на политиката като на алъш-вериш - ако плати някой, ще има протести. Ако не плати, няма да има. Ако имат преки икономически интереси, както беше със скандала за Пирин и атаката срещу една българска банка, участват. Когато родителите на децата с увреждания протестират, къде са “десните”? Че нали консервативният човек се грижи за социално слабия. Една консервативна държава я познаваш не по отношението към богатите, а към бедните, болните, жените, децата и пенсионерите. За да е десен човек в политиката, той трябва да е успял в живота. За да си консерватор, ти трябва да си човек със стабилна професия, стабилни доходи, да имаш биография. Какви са биографиите на Радан Кънев и Христо Иванов?

- Единият беше министър, другият - лидер на парламентарна група.

- Направени от Бойко Борисов. Тези хора нямаха никакви биографии. За мен тези хора са псевдодесни, те са либерали и до голяма степен илитерати на тема какво е дясното. За мен на два поредни избора гласуваха 500 000 избиратели, които в момента са непредставени. Защото аз поддържам комуникация с тях - другата седмица в петък се прибирам в България, за да направя приемна с граждани на Пловдив. Пловдив в момента е в страшно бедствие. Няма такъв град, в който идва премиерът да открие път и кметът г-н Тотев е избягал, за да се снима по джапанки от Рим. Вместо да благодари на хората, които са го издигнали, пуска демонстративно снимки по маратонки и джапанки от Рим. Тотев в Пловдив стана срам за ГЕРБ.

- Отказахте ли се от политиката?

- Аз съм казал, че няма да ходя на европейски избори - ЕП е място за млади политици, които да се учат, или за много възрастни хора, които там да се пенсионират. Аз съм активен човек, не съм свикнал да работя по ден-два в седмицата. Сега си намирам допълнителна работа и затова не стоя в България, за да мога да работя и да чувствам удовлетворение. Но не съм се отказал от политиката в България. Ние сме готови и подаваме ръка и към либерали, и към консерватори за изграждане на политически модел, който дори може да бъде консервативно-либерален, както беше в Англия моделът на Камерън и на Ник Клег, както е модерно и в Европа, който да даде решение на наболелите проблеми в държавата. Както и активно ще участваме на местните избори.