Военнослужещи от всички поделения в цялата страна се събраха на Централните гробища в Пловдив, за да изпратят в последния им път колегите си Стоян Неделчев и Пламен Пантилеев.

Припомняме, че пилотите загинаха преди дни в небето над Пловдив, по време на учение с вертолет МИ-17. Лично митрополит Николай отслужи панихида в памет на хората, които оставиха две вдовици и четири сирачета. На колене и със залпове в памет на жертвите военните изпълниха специален ритуал, с който завинаги се простиха с колегите си. Коравите и калени в битки мъже не успяха да сдържат сълзите си, вопли раздраха тишината. Вдовиците на починалите прегръщаха портретите им, синовете им стискаха устни в опит да издържат церемонията, майките не можеха да се откъснат от ковчезите на чедата си. 

Повече от два часа близки и приятели се прощаваха с Неделчев и Пантилеев. Беше прочетена съболезнователна телеграма от президента на България Румен Радев. Слова пред ковчезите държаха командирът на ВСС ген. майор Цанко Стойков и командира на авиобаза Крумово бриг. генерал Димитър Иванов. 
„Гневни сме на съдбата, че тя отне двама наши колеги.  Питаме се защо? Обещаваме, че няма да оставим семействата им сами. Вечен полет към светлината и незабравата“, каза в словото си генерал Цанко Стойков. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и областният управител Здравко Димитров също поднесоха съболезнования на близките. Със заповед на министър Каракачанов посмъртно загиналите пилоти са повишени в звание майор. 

Съседка на Стоян Неделчев разказа, че е потресена от неочакваната загуба на военните. „Стоян беше изключително възпитан, добър, всеотдаен съпруг и баща, невероятен човек, много ще ни липсва на всички. Мир на праха им и да им е лек пътят там, горе“, не скри сълзите си опечалената жена. 

В момента, в който полагаха ковчезите в земята, и небето над Пловдив заплака в памет на тези, които завинаги оставаха на 45 и 48 години. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ