Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия-София. Магистър е по медицина. Има призната специалност по спортна медицина. Работила е в Районна болница - гр. Лом, Националния център по спортна медицина, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина. Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.

Има дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, хранене, отслабване, възстановяване и биостимулиране.

- Д-р Янакиева, какво се разбира под понятието “трансмазнини”?

- Трансизомерите на висшите мастни киселини са разновидност на ненаситените мастни киселини. Имат водородни атоми, разположени от двете страни на въглеродния скелет при двойната връзка. Могат да бъдат природни и изкуствено създадени. Естествено, в природата се синтезират от бактериите в многокамерния стомах на преживните животни и могат да се съхранят в животинските продукти в количество 5-7%. В растителните масла мастните киселини са във форма на цисизомери /водородните атоми са разположени от едната страна на въглеродния скелет/. Изкуствените трансизомери се образуват при превеждане на течните масла в твърдо състояние под действието на азотиста киселина, което няма нищо общо с хидрогенирането. Но при частично хидрогениране част от ненаситените мастни киселини преминават от цисформа в трансизомер. Освен това се образуват по време на пържене в кипящо олио, особено ако се използва многократно.

- Как по-точно влияят тези мазнини на човешкия организъм?

- Съществуват хиляди различни изомери на мастните киселини и отделното им действие върху организма горе-долу е известно само за няколко. Тези мазнини практически не се усвояват от организма.

- В кои познати ни продукти се съдържа най-голямо количество трансмазнини?

- Най-много трансмазнини се съдържат във фаст-фууда, промишлено произведени сладкиши и други тестени изделия, пържени картофи в заведенията за бързо хранене или чипс, маргарин, хамбургери, панирани продукти. Те се употребяват там, защото имат дълъг срок на съхранение, правят продуктите по-трайни, могат многократно да се използват във фритюрници. И са по-евтини от кравето масло.

- Какво се случва в организма ни, след като в него попаднат трансмазнини?

- В човешкото тяло няма ензими, способни да разграждат тези съединения. Те се конкурират с цисизомерите в процесите на обмяна. Клетките ни ги включват в мембраните си, където те нарушават нормалните клетъчни функции - правилната комуникация с останалите клетки, избирателната пропускливост за внасяните и изнасяни от клетката вещества, работата на встроените в мембраната белтъчни комплекси и рецептори.

- Каква е безопасната дневна доза трансмазнини? И има ли въобще такава?

- Според препоръките на Световната здравна организация човек може да получава от трансмазнините не повече от 1% от дневната норма енергия, а ако е възможно - изобщо да ги изключи от храната си. В тази насока се движи и законодателството. Но докато то стигне световните стандарти, внимавайте какво похапвате. Желателно е то да бъде създадено от природата, а не в модерни заводи.

Д-р Цветанка Янакиева

Какво могат да причинят?

• Многочислени изследвания потвърждават връзката между употребата на трансмазнини и увеличената концентрация на липопротеините с ниска плътност в кръвта (блокират мембранните рецептори за този вид липопротеини, клетките не могат да ги заловят и да ги метаболизират, с което се покачва тяхното ниво в кръвта), намаляването на липопротеините с висока плътност и исхемичната болест на сърцето

• Водят до развитие на възпалителни процеси - нарушават биохимията на възпалителния процес

• Затлъстяване, особено разположеното абдоминално, което е най-опасно

• Метаболитен синдром

• Инсулинова резистентност и захарен диабет - колкото повече молекули на трансизомери има встроени в клетъчната мембрана, толкова по-малка възможност има инсулинът да контактува с рецепторите си

• Чернодробна недостатъчност

• Рак (високата употреба повишава риска от рак на дебелото черво)

• Болест на Алцхаймер

• Депресия

• Безплодие при жените

• Сега към този списък се добавя и влошаване на работата на мозъка и паметта

• Могат да проникват през плацентата и в майчиното мляко и да влияят върху развитието на децата

Съвети за предпазване 

• Избягвайте консумацията на продукти, на чийто етикет е обозначено наличието на хидрогенирани или частично хидрогенирани съставки. Това означава, че продуктът съдържа трансмазнини.

• Ограничете консумацията на пържените и преработените храни. Препоръчително е да се намали и приемът на мазнини от животински произход за сметка на тези от растителен, като зехтин или рапично масло.

• Обърнете внимание специално на съдържанието на етикетите, особено ако често пазарувате полуфабрикати, миксове за готвене и др. Голяма част от тези асортименти съдържат трансмастни киселини.

Милена ВАСИЛЕВА