Хиляди хора от цялата страна се в Пловдив, за да си вземат последно сбогом с двамата загинали пилоти - майорите Пантилеев и Неделчев. На Централните гробища на Пловдив са близките на жертвите, техни колеги и приятели, началникът на отбраната Андрей Боцев, командващия ВВС ген. Цанко Стойков, заместникът му Петьо Мирчев и военни от всички авиобази в страната.

Траурният ритуал е с военен духов оркестър и почетен караул. Продължават да прииждат още хора. Служители от гробищата казват, че подобно мащабно погребение не са виждали досега.

Припомняме, че капитаните от авиобаза "Крумово" Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев загубиха живота си по време на учение с вертолет МИ-17. Както съобщихме, вероятната причина за трагичния инцидент е техническа неизправност. Летателната машина за секунди се завъртяла в небето и се забила в земята. На място загинаха двамата военнослужещи, а третият - бордовият техник-инж. Алексей Каменов успя сам да излезе от вертолета. Той е настанен в болница София, няма опасност за живота му. Специална комисия от Министерството на отбраната разследва случая и причината, довела до трагедията. 

Капитан Пламен Пантилеев беше командир на авиационно звено във военното формирование в авиобаза Крумово. Във ВВС служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

Капитан Стоян Неделчев беше щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец-пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Снимки и видео: Любомир БАКЪРДЖИЕВ