Началото на Мондиал 2018 беше сложено с изразителна победа на домакина Русия с 5:0 над Саудитска Арабия в среща от Група “А”, играна на стадион “Лужники” в Москва. Юри Газински откри с първия точен удар във вратата в 12-ата минута, а след него се разписаха резервите Денис Черишев (43’, 90’) и Артьом Дзюба (71’), както и Александър Головин (90+5'). Така беше спазена традицията домакинът никога да не губи в първия си двубой от форума.
В месеците преди финалите “сборная” играеше много слабо, но днес показа съвсем друго лице. В същото време саудитите се представиха незадоволително и с тази игра трудно ще вземат дори точка по руските терени. Другите два отбора в групата са Египет и Уругвай, които играят утре.
Исканият от Ювентус Головин беше титуляр за домакините и впечатли с две асистенции и едно попадение. 22-годишният халф на ЦСКА (Москва) е една от надеждите на местните фенове за добро представяне на тима. Очаквано Фьодор Смолов беше на върха на атаката, а в защита действаше ветеранът Сергей Игнашевич, който след месец ще навърши 39 години. Така той постави нов рекорд за най-възрастен руски национал на световни финали.
В същото време селекционерът на саудитите Хуан Антонио Пици гласува доверие на двама от тримата си футболисти, които играят по испанските терени - Яхия Ал Шехри от Леганес и Салем Ал Давсари от Виляреал.
Двубоят започна с атаки и пред двете врати, като и двата отбора действаха открито. Първата чиста възможност дойде в 11-ата минута, но шутът на Александър Самедов беше избит в корнер.
След последвалото центриране топката беше отбита, но последва ново изсипване на кълбото от страна на Головин и Газински хладнокръвно насочи с глава в далечния ъгъл.
Само три минути след това руснаците бяха на крачка от второ попадение, като при атаката имаше явна засада, но съдиите не я маркираха. Футболистите на Саудитска Арабия застрашиха Игор Акинфеев в 21-ата минута, когато Мохамад Ал Сахлави беше изведен на добра позиция. Малко след това домакините останаха без Алан Дзагоев, който получи разтежение и беше заменен от Денис Черишев. След 35-ата минута тимът на Пици опита да натика своя съперник в неговата половина, но с лекота губеше топката и това даваше възможност за опасни контраатаки на "сборная". При една такава в 43-ата Черишев заби втория гол.
Второто полувреме не донесе промяна в случващото се на терена и момчетата на Станислав Черчесов продължаваха да атакуват много по-опасно. В 50-ата минута Смолов се оказа зад последния в защитата, но се забави и загуби топката. Две минути по-късмо Самедов заложи на изстрел от около 25 метра, но топката излезе в аут. Саудитите се разминаха с гола в 56-ата минута, когато центриране отдясно хвана неподготвени футболистите в червени екипи, но нямаше кой да засече.
В 68-ата минута вратарят на "соколите" Абдула Ал Маюф не успя да хване шут по диагонала и за малко да се стигне до трето попадение в мрежата му. Три минути по-късно Головин отново показа високата си класа, центрирайки майсторски към Дзюба, който с глава направи разликата цели три гола.
Срещата вече се доиграваше, но феновете имаше какво още да видят. След изтичането на редовните 90 минути те видяха две отлични попадения на Черишев и Головин, с които беше оформено крайното 5:0. В следващия кръг "сборная" среща Египет на 19 юни, а ден по-късно Саудитска Арабия се изправя срещу Уругвай.