Охранителните камери на гражданското летище „Пловдив” и на военната 24-а Авиобаза „Крумово” би трябвало да са заснели падането на хеликоптера Ми-17, пише "Монитор".

Машината падна на около 200 -300 метра от полосата на летище „Пловдив”, като се е намирала в тренировъчната зона на военните. Това място попада в обхвата на охранителните камери както на 24-а Авиобаза и вероятно на тези от гражданското летище.

На фаталния 11 юни вечерта машината е изпълнявала тренировъчен полет – зависване за способа „бързо въже”, когато около 20,30 часа, се случва непоправимото. Въртолетът се срутва от около 20-30 метра височина за 1-2 секунди към земята и се разбива. При сблъсъка си със земята двамата летци – командирът на екипажа Пламен Пантилеев и вторият пилот Стоян Неделчев загиват на място.

Като по чудо оцелява бордният техник Алексей Каменов, който е имал късмет да се намира в задната част на въртолета. Той е навивал лебедката, с която се пуска бързото въже и затова не е бил на традиционното си място между двамата пилоти в предната част на машината. Записите от охранителните камери най-вероятно вече са иззети от разследващите, предположиха колеги на загиналите пилоти.

Погребението им ще бъде в петък от 10 часа на Централните гробища в Пловдив, когато ще започне поклонението пред тленните останки на пилотите. Посмъртно те са произведени в майори, става ясно от публикация в страницата на ВВС във фейсбук.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!!