Скандално протече срещата, на която държавното ръководство на Македония трябваше да разговаря за договора за разрешаване на спора за името с Гърция. Президентът Георге Иванов напусна срещата с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров след само две минути, пише Дойче веле в емисията си на македонски.

На срещата Заев и Димитров трябваше да информират президента Иванов за постигнатото споразумение с Атина. Необичайно за подобни срещи, кабинетът на македонския президент съобщи колко време е продължила срещата и съобщи, че по-късно през деня Иванов ще направи обръщение към „македонския народ и гражданите на Република Македония“.

От правителството на Македония съобщиха, че Иванов е отказал да изслуша Заев и Димитров. Той само попитал дали носят писмения проектодоговор и напуснал срещата. 

„Премиерът Заев и министърът на външните работи Димитров направиха конструктивен опит за презентация и дискусия по съдържанието на договора, но президентът Иванов го прекъсна и напусна срещата, като отказа да разговаря за придобивките от този исторически договор за македонското бъдеще“, се посочва в съобщението на кабинета.

Иванов вече няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.

Премиерите на Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас съобщиха вчера, че са постигнали договореност „Република Северна Македония“ да бъде името на югозападната ни съседка.  В Гърция договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, а в Македония за наесен се предвижда и референдум по въпроса.