До 15 юли ще приключат изцяло ремонтните дейности по булевард „Руски“. Очаква се за три месеца да бъде затворена и улица „Гладстон“. Това обяви пловдивският кмет Иван Тотев. В средата на следващия месец трябва да буде готов и булевард „Шести септември“. 

През следващата седмица се очаква да бъде подписан договорът с фирмата-изпълнител на реконструкцията на площад „Централен“. Първият етап включва ремонт на подлеза на улица „Гладстон“, тъй като за него има готов технически проект, обясни Тотев. В момента се обсъжда възможността „Гладстон“ да бъде затворен за три месеца. 

При гаранции от фирмата, че ще изпълнят съоръжението на „Гладстон“ по цялата му дължина до „Цар Борис Трети“ за три месеца, улицата ще бъде затворена за такъв период през лятото. Паралелно с това започва работа по проектирането на площадното пространство.

Очаквам този проект да бъде готов и одобрен до края на годината. Реално реконструкцията на площада може да започне след официалното откриване на Европейска столица на културата на 12 януари, заяви Тотев.

Градоначалникът допълни още, че продължават съдебните дела със собствениците на частния имот на площад „Централен“. 

Ние все още не смятаме, че този имот не е общински. В краен случай, най-лошата хипотеза за Общината би била процес на отчуждаване на този имот. В процеса на проектиране на реконструкцията на площад „Централен“ ще включим и този имот. 

Ние нямаме нищо против хората, но те доскоро нямаха никакви документи. Ще дойде момент, в който Община Пловдив ще придобие този имот. Ако трябва ще купим този имот, ако трябва ще го отчуждим, тъй като той е част от площадното пространство. Ние не бягаме от това, но юристите ни съветват да приключат делата, увери още Тотев.