Вашингтон и Пхенян започнаха нормален диалог и изглежда са останали доволни един от друг, коментира "Росийская газета" вчерашните преговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур.

Двамата подписаха документ, договореностите в който според експерти са доста неопределени. Но Ким Чен Ун явно печели "битката за сърцата" - показа се пред световните медии и като умен преговарящ, и като общителен човек. Съдейки по думите на Тръмп, той също е останал възхитен от севернокорейския вожд, посочва московският официоз.

Обещаният пробив не се случи - не бе сключена "сделка на века" и Ким не се отказа от ракетните и ядрените си арсенали. Пхенян всъщност не каза и не обеща нищо ново, като впрочем и САЩ. В общата декларация дори не бе спомената формулировката "пълен, проверяем и необратим отказ от ядрените оръжия" от страна на Северна Корея.

От друга страна КНДР направи доста големи отстъпки още преди срещата - заяви, че спира ракетните и ядрените си опити, взриви ядрения си полигон и не възрази срещу маневрите на САЩ и Южна Корея. Всичко сочи, че Доналд Тръмп е склонил да решава севернокорейския проблем постепенно, какъвто бе и стремежът на Пхенян.

При всяко положение срещата на върха бе солидна пиар победа за Ким Чен Ун. Той показа на целия свят и на своята нация, че КНДР преговаря на равни начала с най-мощната икономическа и военна сила, че като лидер на тази страна не отстъпва пред натиск и знае как успешно да отстоява своите интереси, заключава "Росийская газета".

"Комерсант" също нарича "основен триумфатор" в Сингапур Ким Чен Ун, "съумял за половин година да извади страната-парий от изолацията и да постигне онова, което не успяха да сторят нито баща му, нито дядо му - признание за равенство от страна на САЩ".

"Знамето на КНДР стои до знамето на САЩ, сякаш КНДР е нормална страна, символично равна с най-мощната съвременна държава, а не заградена със санкции диктатура", констатира ориенталистът Александър Габуев.

Според експерта Ким е постигнал най-важното - сключването на споразумение със САЩ премахва поне временно заплахата от война на Корейския полуостров, станала през зимата съвсем реална.

Докато бе в Сингапур, Ким Чен Ун се повози с външния министър на тази страна из нощния град, поздравяваше жителите му и си правеше селфита, отбелязва вестникът. Според "Комерсант" по този начин севернокорейският лидер е скъсал "не само с дипломатическата изолация, но и с имиджа на хората от династията Ким, управляваща в Пхенян, като патологични социопати и отшелници".

Същевременно според "Новая газета" президентът на САЩ е претърпял в Сингапур "генерално външнополитическо поражение".

Той не успя да издейства от Ким Чен Ун нищо, освен мъгляви изявления, че КНДР "се ангажира да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Срещу това обещание - минало-заминало, Тръмп склони на доста сериозни отстъпки - отмени общото американско-южнокорейско военно учение и де факто призна режима в Северна Корея.

Ким Чен Ун спечели играта срещу Тръмп - получи нещо срещу нищо. Само по себе си това не е нещо чудно. Страните-парии отдавна са майстори на такива игри. Точно така бе сключена сделката на президента Обама с Иран, точно така се държеше със Запада Муамар Кадафи.

Страните-парии губят в друг аспект, защото безкрайно изостават от почтения, демократичен, затънал в хартийки свободен свят. Но колкото до зла воля и безкрайна свобода да дават обещания, които не се канят да изпълнят - тук нямат конкуренция, добавя руското опозиционно издание.

Събития от рода на сингапурската среща на върха и едностранните стъпки, поднасяни като "успехи" от обкръжението на Тръмп, укрепват неговата самоувереност, прекалено високата му самооценка като умел преговарящ, нежеланието му да слуша професионалистите, заявява пред политологът Владимир Фролов пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Същевременно това повишава риска президентът на САЩ да бъде манипулиран от преговорните си партньори - с малко ласкателства те може да получат споразумения, в които положителният ефект за САЩ да се изчерпва с хубави думи, а реалният резултат да е в полза на неговите опоненти, добавя експертът.

От дискусиите за резултата от вчерашните разговори ще зависят и евентуалната лична среща на Тръмп с руския президент Владимир Путин, и нормализирането на отношенията между Русия и САЩ. Нищо чудно Тръмп да си внуши, че в Сингапур е постигнал триумф, и да се опита да го повтори с още един "труден човек". Самата вероятност от такива преговори и подготовката за тях ще се използват от руската пропаганда, за да демонстрира външнополитическите успехи на Русия и разцеплението на Запад, изтъква наблюдателят.

От сближаването между САЩ и Северна Корея може да спечелят регионалните играчи, включително Русия, пише "Взгляд", цитиран от БТА.

Експертът по корейските проблеми Константин Асмолов констатира, че основното съдържание на договорките все още остава зад кадър, защото никой не е поел конкретни ангажименти. Според него по-нататъшните действия ще изискват усилия и още време, което се очаква да съдейства за "затопляне в региона".

"Съдейки по доволния вид на Тръмп и Ким, те са си поговорили плодотворно. Тръмп не си тръгна по средата на проявата, страните не строшиха масата, нито пък започнаха да си мерят червените бутони. Това вече е доста важно", преценява Асмолов.

Кореистът от Института за Далечния изток към Руската академия на науките Ким Йон Ун изтъква, че Северна Корея остава самостоятелна държава и американците гарантират сигурността й. "Може да изчезне най-дълго съществувалият край руските граници международен проблем, нерешен от 70 години. Ще е по-малка опасността от военен конфликт там", казва той.

При истинско нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея според него ще започнат да укрепват връзките между Пхенян и Сеул, местните железници да се превърнат в единна мрежа и да се свържат с Транссибирската магистрала. И вече няма да има пречки пред проектирания руски газопровод за Южна Корея. Руското синьо гориво ще бъде с почти 40 на сто по-евтино от втечнения газ, който Сеул купува сега.

"Обединяването на жп линиите и строежът на газопровода обещават печалби от десетки милиарди долари (. . .) Подобряването на междукорейските отношения ще разшири нашите тристранни контакти. Това ще позволи на Русия по-силно икономическо присъствие в Южна и Северна Корея", прогнозира ученият.