Френският президент Еманюел Макрон е казал на иранския си колега Хасан Рохани в телефонен разговор днес, че държи на сделката за иранската ядрена програма, но че Техеран трябва изцяло да изпълнява задълженията си, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Президентът на Републиката отново заяви, че волята на Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай е да продължат да изпълняват Виенското споразумение във всичките му измерения", се казва в декларация на кабинета на Макрон. "Президентът е информирал президента Рохани за напредъка в свършената от нас работа. Той е изразил надежда, че и Иран ще изпълнява задълженията си без никакво двусмислие", гласи декларацията.

Иранският президент е казал на Макрон, че не е възможно Техеран да остане страна в ядрената сделка със световните сили, ако тя не е изгодна за него след изтеглянето на САЩ, съобщи иранската агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

"Ако Иран няма изгода от ядрената сделка, практически е невъзможно да остане в нея", казал Рохани. Той изразил задоволство от позицията на Европа и конкретно от френските усилия за спасяване на сделката, добавя ИРНА.