Премиерът Борисов получи вчера своите 15 минути московска слава, когато се опита да се направи на говорител от името на Русия и Турция с твърдението, че двете страни нямали нищо против разклонението на “Турски поток” към България, която  да осъществява транзит към други стране в Европа. Руската реакция на това своеволие беше мълниеносна, с опакото на ръката.

Говорителт на Кремъл Дмитрий Песков беше цитиран от ТАСС да опровергава безцеремонно казаното от българския просител. Българите проявяват интерес, разговори по темата са водени, но нищо конкретно не е постигнато, защото е много трудно да се преправя проект, по който се работи в момента, опроверга той несъгласувания с Кремъл оптимизъм на Борисов.

Не помогна самоунижаването на Борисов, който си посипа главата с пепел и се извини за спирането на “Южен поток”, обявено всъщност от ядосания Путин през 2014 г. във връзка с отказа на Брюксел да наруши собствените правила и да разреши той бъде започнат монополно от Русия без достъп на други инвеститори. 

Не помогна на Борисов и ласкателството към Путин като към “ голям, старши партньор”, на когото му отива да прощава. Путин го контрира, че това му звучи като призив по-големият да плаща. Иначе казано той постави Борисов в положението на просяк, който няма да получи желаната монетка в протегнатата ръка.

 

Също така не помогна Борисовата т.н. харизма под формата на гореща прегръдка с ухажвания от него Путин. От всички хватки, тази му е най-любима на междунарния тепих. Нашенецът успя да го награби и да склони глава на ниското му рамо досущ както правеха подчинениете на Саддам Хюсейн иракски генерали, които при всяка среща с него демонстративно му целуваха пагоните. 

Български генерал скланя чело над пагоните на руски полковник? Факт. Фотофакт, при това. Не е много по-различен от приклякането на визепрезидента Йотова пред руснака Гундяев на летището в София през март, за което тя се оправдаваше по-късно с несъществуващо задължение да го направи – уж по протокол. Няма протокол и за прегръдките като форма на самоунижение с чужди автократи, но Борисов ги е превърнал в свой личен протокол. 

Колкото до новината за “опрощаването” на българските задължения във връзка с “Южен поток” на стойност 800 милиона евро, това е откровено фалшива новина. Защото става дума за отказ на руския монополист на българския пазар “Газпром” от едни пари заради други, който трябваше да плати под формата на доста по-голяма глоба. Случи се благодарение на решението на Брюксел, пред което Газпром капитулира, а не благодарение на Борисовата твърдост, каквато не е проявявал в Москва. 

За финал лицето на социологическото русолюбие у нас Андрей Райчев попари едничката гордост на Борисов във връзка с разговорте му с Медведев и Путин в Москва. Докато Борисов се похвали, че те били много топли, Райчев ( чийто баща помогна на времето на президента Желев да стане единственият чужденец, разговарял с Горбачов по време на преврата срещу него чрез специална телефонна линия в Сочи, където на практика беше под домащен арест през авгурст 1991 г.), демонстрира познания за атмосферата по време на посещението на Борисов в Москва. Не топлота, а “руска студенина” получил Борисов, обясни днес Райчев като един истински метеоролог на руско-българските атмосферни явления. 

Друг е въпросът, че като апологет на Борисов той прехвърли вината за тази руска студенина на президента Росен Плевнелив, който от две години не е държавен глава на България, докато си имаме на негово място Румен Радев, определен в един от анализите в руските медии днес като  “изпълнен с благоволение към Русия генерал”. По този начин Райчев призна без да иска що за отмъстителност таят “дълбоко обидените” руснаци , както ги определи той в рамките на постоянния си, всекидневен абонамент като гостуващ коментатор по график във всяка една телевизия с голяма аудитория. 

Единственият неопровержим конкретен факт, съобщен от Борисов от Москва, стана неговото изявление, че няма да има “Български поток” какъвто предложи преди седмица след среща с Путин в Русия неговият конкурент в подмазването на Москва Румен Радев. 

Русите медии съответно се подиграват, че появата на двамата  българи в рамките на броени в Русия показва колко много им се иска ( още) газ от Русия. Също както във вица за Манго, който много обичал да руча баница, ама баница нема. 

Още ли се чудите защо Борисов съкрати предварително обявената си програма и се прибра ден по-рано у дома, където никой не смее да му противоречи? Да, съмнявате се? Тогава се запитайте защо Борисов “пропуска” да се похвали с каквото и да било постижение, с каквото не би се посвенил иначе да се изтъпани пред публиката, ако имаше такова. 

Позволявам си да припомня, че се сбъдна скромната ми прогноза да очакваме фалшивите фанфари да родят фалшиви новини от посещенията в Русия на двамата нашенски просители. 

Share on Facebook