Премиерът Борисов си общува на руска тертория с лъжливия си домакин Путин без да забележи какви ги плещи руския самодържец.

Ето един акцент от лъжите на Путин, изречени в присъствието на нашия премиер Борисов, който не е в състояние дори да ги регистрира, какво остава да ги контрира.

На записа от видеото от пресконференцията на двамата единомишленици, домакинът Путин заявява пред разсеяния си гост една лъжа (малко след четвъртата минута), а Борисов клати глава кичозно с блуждаещ поглед като ( бистришко) тигърче на задната седалка на москвич.

 

 

 

Путин заявява пред априори съгласния с него Борисов:

 

 

 

“Изразих към господин министър-председателя признателност за внимателното отношение и към нашите воински мемориали на българска земя, където са погребани десетки хиляди руски и съветски воини, загинали в боевете за освобождението на България.

Договорихме се с господин министър-председателя, че ще бъде подготвено специално споразумение за сътрудничество за опазването и охраняването на погребенията”.  https://www.youtube.com/watch?v=0lvOZCDSEP8

Нито един съветски войник не е загинал в България. Не и в боеве “ за освобождението на България” на българска територия. Ако има погребани червеноармейци тук, то те не са загинали в боеве в България. Още по – малко пък за нейното “освобождение”.

Путин или не знае това, или знае, но опакова лъжата за загиналите за “българската свобода съветски воини”  в рамките на митологията за руските жертви в Руско-турската война близо век и половина по-рано. Но дори и тези руски жертви, повечето от които са украинци, наборници от тогавашната южна част на руската империя, са доста по – малко от “десетки хиляди” (  макар това да не прави ничия смърт маловажна). 

А може би трябва да отбележим все пак с благодарност регреса в лъжите, според които до неотдавна руснаци и българи лъжеха солидарно, че имало загинали 200 000 хиляди руснаци за българската свобода, т.е. повече от целия състав на руския балкански корпус във войната на Русия с Турция?

Какво налага ново споразумение за опазване на съветските монументални светини в България при положение , че в договора между Русия и България от 1992 г. този въпрос е уреден и без това изключително в полза на руската трактовка на историята с формулировката “взаимна защита” на паметниците ( сякаш в Русия има паметници на българска окупация на Русия с реципрочна стойност)?

Да, това е въпрос, който е прекалено сложен ( и неудобен) за нашия премиер, привикан на аудиенция от Путин по друг дневен ред, но пуснат по пързалката на историческите руски манипулации на историята, върху която Русия гради хлъзгавото си влияние у нас по липса на друга писта, върху която това влияние може да се състезава с конкурентната привлекателност на толкова омразния за Москва евроатлантически свят.

Върху пластелин като Борисов Путин може да оставя какъвто отпечатък иска.

 

Share on Facebook