Нервната реакция на премиера Борисов в отговор на журналистически въпрос, зададен му вчера относно темите на разговора му на предстоящата среща с Путин , издаде неговата несигурност, а вероятно и неподготвеност. С домакин като Путин, унижавал вече български гости в Сочи, като премиера Станишев, принуден да чака 3 часа в предверието на кабинета му през септември 2008 г., това е разбираемо. Ето защо Борисов се сопна, че никога не говорел предварително за срещите си и посъветва журналистите да го питат за състоялото се вече негово посещение в Украйна. Направи неуспешен опит да балансира впечатлението за подчинение на руската императивна покана да се яви до една седмица на килима пред Путин. 

За разлика от самия Борисов, неговите ласкатели, абонирани да коментират величието му по телевизиите у нас, демонстрираха обичайната си “осведоменост”. Професор Михаил Константинов, когото отдавна вече не представят като математик, защото го превърнаха в експерт по всякакви международни въпроси, предрече вчера в своя телевизиона изява, че Борисов ще си говори с Путин за енергийни проекти и за свалянето на санкциите.

Днес другият дежурен пророк, социолъгът Андрей Райчев, похвали за пореден път Борисов. Бил се вписал в тенденцията за разделяне на Европа от САЩ, зададена от Тръмп. Ето защо посещението на българския премиер в Русия било изключително важно. Само че на събитието трябвало да се гледа от “птичи поглед” ( както вероятно го гледа откровеният русофил, летецът Румен Радев). 

Както и да го погледнеш, положението е като пред струпване на градоносни облаци. Градушката е неизбежна, а щетите ще зависят от милостта на на стихията, срещу която нямаме подсигурено противодействие. Което няма да попречи на ласкателите да отбележат, че всъщност падащите от притичи поглед ледени късове са манна небесна за уискито на Началника. 

А общото между двамата, единият от който минава за десен, а другият за ляв, е че заедно рисуваха апокалиптична картина в разгара на кризата с мигрантите в Европа през 3 години. Райчев се възмущаваше от либералното лигавене на германци, които галят по главичките прииждащи мургави дечица, вещаеше унищожитгелна вълна от народно недоволство в Германия, която неминуемо ще помете Меркел до няколко месеца, а за мигрантите изобщо препочваше да бъде доведено до тяхното сведение, че в България ги очаква глад, бой и още нещо нещо. Проф. Константинов беше по-конкретен. Предлагаше да се стреля на месо на границата по всички нарушители, те. без разлика от мотива им, пола, възрастта и т.н.

Вписвайки се в тази истерия ( като става дума за вписване) Борисов от своя страна прогнозира опасност от има-няма 10 милиона мигранти да ни прегазят. Прегазени се оказаха само “лебералчетата” в България, които бяха изхвърлени от парламента под стройните крясъци на патриотарите.

Сега цялата тази лъжлива компания, която обича да създава страхове с цел да се почувстваме спасени от тях, когато прогнозите им се провалят, се е втренчила в собствените си радостни апокалиптични видения за голям разрив между Европа и САЩ. Мечтата за Путин!

Може ли една (не)скромна прогноза на този буреносен фон във връзка с очакваната градушка в Сочи? 

Няма да има “вписване” на Борисов в уж новата световна ситуация.  Може градушката да му “набие канчето”, но той не е от обидчивите, когато го унизяват руснаци. Обича да рита паднали, но носи на бой, когато ге пердашат началниците. Ще “удържи фронта” и ще завърне в обичайното си качество на измъкващ се сух от водата. 

Борисов се изхитри да обясни дори загубата на президенските избори, дължаща се изцяло на него, като своя победа в името на демокрацията, заради която позволил на Радев да спечели, та няколко руски ритника ли няма да представи като полезна за спортната му форма спаринг тренировка на руския тепих?!

Share on Facebook