Крайно време беше хората, които се занимават с външна политика, да действат единно. Надявам се, че двете срещи с Путин - тази на президента Радев и тази на премиера Борисов, ще се допълват. Това заяви пред Би Ти Ви математикът проф. Михаил Константинов на въпрос за предстоящата визита на министър-председателя Бойко Борисов в Русия.

"Реакторите в АЕЦ "Козлудуй" са пред спиране. Лицензите им изтичат и могат да работят още 15 години. Тецовете, които се захранват с мръсно гориво, са пред закриване. Малките вецове също са изключително вредни и трябва да отиват към закриване. Така както сега имаме ток, след няколко години няма да имаме никакъв", обясни той.

"Вариантите ни са да се рестартира АЕЦ "Белене". Реакторите в Белене са сравнително стари, но сигурни. Има ги и лицензите. Вероятно за "Белене" ще се говори на срещата между президента Путин и премиера Борисов. Едната тема ще е свързана с енергийните потоци, а другата ще е за санкциите", добави професорът.

По думите му Европа иска да се отърси от тази тежест на санкциите, но иска някой друг първи да започне тези преговори.

"Не знам дали сме готови в момента за български поток. Ако има някаква разлика между "Южен поток" и "Северен поток", това е в полза на "Южен поток". Говореше се за монопол и зависимост при "Южен поток", но всъщност изцяло монополът е в "Северен поток". Това е двоен стандарт в най-яркия му вид", каза още Михаил Константинов.

"Европа в момента е военно джудже. Германската армия в момента е някакво посмешище. Това беше най-голямата и страшна армия за всички времена. И сега говорим, че на Германия не се чува гласа, как ще се чува, след като армията на страната е голямо посмешище", заключи той.