Репликите на "Филип Плейн" са се превърнали в официалния дрескод на гангстерите от средните и високите етажи на организираната престъпност у нас. През последните 2-3 години одеждите в искрящи цветове с черепи, кръстове и ламаринени орнаменти на немския дизайнер замениха "парцалките" на "Версаче" и "Долче и Габана" в гардеробите на мутрите с претенции. На какво се дължи тази тенденция - на закъсняла модна информираност, на отворения преди 2 години бутик на Плейн в центъра на София, или пък на обсебването на мнозина по бляскащото и лъщящото".

Някои посочват и други възможни причини - високото качество на ментетата на "Филип Плейн" от Турция, които заливат родния пазар и евтините самолетни билети до Дубай, където бутиците на немския дизайнер са в изобилие и се радват на небивал интерес. Факт е обаче, че днес всяка държаща да бъде уважавана и да страхува околните ъндърграунд персона се е накичила като коледна елха с "Филип Плейн".

"В зората на демокрацията слагахме хавайски ризки от пясъчна коприна и носехме кърпи на главите, както и огромни ланци, а в средата на 90-те почнахме да носим "Версаче". Сега на мода е "Филип Плейн", а анцузите отново се върнаха в играта. Няма разлика, освен че в началото взимахме дрехите на караминьол, а сега една тениска на Плейн струва 1000 лева", констатира през смях магураджия-ветеран.

Той си спомня, че през 1994 г., когато на булевард "Витошка" отворили първия бутик на "Хуго бос", Димата Руснака цъфнал с бодигардовете си, затворил магазина като ВИП-клиент и си тръгнал оттам с 10 костюма и десетки панталони и ризи, без да плати.

Най-пристрастен към конфекцията с инициали на Плейн е Ивайло Борисов-Ториното. Гангстерът от Горубляне, който придоби мрачна слава, след арест по подозрения, че е организирал отвличането на милионерския син Адриян Златков, сякаш е рекламно лице на Филип Плейн. Някои дори се шегуват, че прякора му Ториното трябва да бъде заменен с Немския, или пък Баварския, откъдето е родом модния гуру на мутрите.

Преди седмица Митьо Очите също заложи на модния гуру на ъндърграунда за срещата си очи в очи с душманина си Божидар Кузманов-Божо Кравата. Две години след гангстерската касапница, която си устроиха в ресторант "Фор Ю" на Слънчев бряг Митьо Очите и Кравата, двамата се видяха отново, само че не да делят територии, а за да бъдат разпитани в Специализирания съд. За случая Морския Ал Капоне се бе изтупал с тениска от последната колекция на Филип Плейн.

Някои подмятат, че Желязков е изкарал милиони от Филип Плейн, прибирайки такса "спокойствие" от сергиите с ментета на Слънчака и в знак на благодарност към модната марка я рекламира в Спецсъда.

Друг голям любител на Плейн е приближеният до Митьо Очите плевенски мафиот Камен Балбузанов-Куката. Слухът, че Филип е на мода, плъзна даже и в село Галиче и местният феодал Ценко Чоков доскоро кметуваше, пременен в блуза с оранжев череп. Е, сега Чоков отново ще носи оранжево, какъвто е цвета на затворническата униформа. Преди дни той получи присъда от 5 години затвор за рекет и побои, на които е подлагал жители на врачанското село.

Абсурдната мода не подминава и представителите на дедесарския и субсидирания от Европа земеделски бизнес. Де що има зърнар се кичи с конфекцията на германския дизайнер. Ники Пилето, гаджето на Преслава Павел също носят с гордост и чест одеждите.