Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев-Брендо продава един от емблематичните за столицата хотели - "Рила", който купи преди година за около 9 млн. лв. След реновацията сега той искал да му вземе 10 млн. лв. 

Покупко-продажбата на хотела обаче едва ли скоро ще бъде осъществена, защото нямало желаещи да се сдобият със сградата, в която трябва да се хвърлят поне още толкова средства, за да може да се превърне в печеливш бизнес, коментират хора от бизнеса.

Евелин Банев се свързва със собствеността на хотел Les Fleurs на бул. "Витоша" 21 в София, който през лятото на 2017 г. получи строително разрешение за цялостна реконструкция.

През септември 2017 г. Върховният съд на Италия окончателно потвърди 20-годишната осъдителна присъда на Евелин Банев. През 2010 г. той беше задържан в международната операция Magna Carta и обвинен, че е създал и ръководил организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.

През юли 2017 г. Банев получи 10-годишна присъда в Румъния, след като продаде 50 кг кокаин на агент под прикритие. Оттогава Банев е обявен за издирване от Интерпол.

Въпреки че Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и Черноморието, той не е обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От КОНПИ обясниха, че не са сезирани от Министерството на правосъдието или Върховната касационна прокуратура за разследванията срещу Банев в Италия и Румъния и не отговориха на въпроса дали сами са се обърнали към тези институции да потърсят повече информация за делата срещу Банев.

Преди две седмици Брендо получи окончателна присъда от 6 г. затвор, но никой не знае къде е той, за да бъде приведен зад решетките. Брендо е осъден от Върховния касационен съд за участие в престъпна група за пране на пари, а решението на магистратите е излязло на 26 април. Заради промените в закона, с които се забрани влезли в сила осъдителни решения да бъдат публикувани, преди осъденият да е вкаран в затвора, решението не е публикувано на сайта на ВКС. След като магистратите са обявили присъдата си, тя веднага е била изпратена на прокуратурата, МВР и правосъдното министерство, за да бъде вкаран Брендо в Централния софийски затвор.

Издирвачите са го търсили на посочените от него адреси, но към момента - без успех. Самият Банев е на свобода срещу "подписка" и има наложена преди няколко години забрана да напуска страната. Това е третата му ефективна присъда в рамките на 1 г.

Преди това той бе осъден от Румъния на 10 г. и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера "Кокаинови крале". У нас делото му продължи 12 г. Разследването започна през 2006 г. 4 години по-късно то влезе в съда. Освен Банев подсъдими са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев.

В началото на 2017 г. Брендо бе осъден задочно в Румъния на 10 г. и 6 месеца затвор за внасяне на кокаин. Властите в Букурещ поискаха веднъж екстрадиция на Брендо. През 2014 г. обаче Апелативният съд в София отказа, тъй като от Румъния не изпратиха надлежни документи за какво точно искат предаването на Брендо. Друг мотив, с който съдът отхвърли искането, бе, че срещу него се води дело у нас, което е с приоритет. Второ искане от Румъния у нас не е постъпвало.

Снимката на 53-годишния Евелин Банев-Брендо е в сайта на Интерпол от февруари 2016 г. до днес. Публикувана е по искане на Румъния, която го търси по дело за трафик на кокаин. Властите в Букурещ го обявиха за международно издирване, след като Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира. Ако Брендо обаче иде в Румъния, той веднага ще бъде арестуван и вкаран зад решетките, за да излежи присъдата си от 10 г. и половина.