Следите около убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и приятелката му Мартина са довели разследващите до албански бизнесмени от Македония, които си имали работа с италианската мафия „Ндрангета“, съобщава сръбското радио Б92.
 
Разследването тръгнало в тази насока, защото журналистът в своите статии разглеждал съмнителни сделки и връзки между няколко албански семейства в Македония.
 
„Работехме с Куцияк по информация, която се отнася за албанската мафия“, разказа чешката стажант-новинарка Павла Холцова. Двамата правели разследване за италианската мафия, връзките ѝ със словашки политици и злоупотреби с европейски субсидии за земеделие.
 
Според информация на „Млад фронт“, полицията в Словакия работи по над 10 версии за възможните организатори на убийството на Куцияк и неговата годеница. Изоставена е първоначалната версия, че убийството на младият мъж е организирано от италианската мафия, за да спре излизането на негова статия.
 
Полицията проверява няколко словашки магнати и македонски албанци, които работили с групировката „Ндрангета“, включително и за износ на месо в Турция.
 
Както стана ясно, телата на 27-годишния Ян и приятелката му Мартина бяха открити в неделя вечерта на 25 февруари в дома им в град Велка Мача, на изток от столицата Братислава. Полицията била повикана по сигнал от притеснен член на семейството.