Съвместно изявление дадоха премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев минути след посещението на храма "Сан Клементе" в Рим.

Празнуването на светите братя Кирил и Методий, ни припомни да се поклоним пред подвига и мисията им. Просветителската им мисия има специално значение в историята на Македония и България. Днес, със съвместното празнуване, потвърждаваме своето искрено приятелство и изпращаме посланието за диалог по света. Мисията на братята е имала наднационална, цивилизационна задача. Днес сме обърнати към бъдещето и гледаме за съвместни гледни точки. Нека ни е за много години големият празник Св. Кирил и Методий, каза премиерът на Република Македония Зоран Заев. 

Искам да честитя на учители, будители и на всички просветители, които ползват славянската писменост и празнуват днес, каза премиерът Бойко Борисов. Вместо да се караме, по-добре е заедно да си честваме великите братя, допълни той. 

Тук стоим пред изповедалнята, ако имаме грях, Господ нека ни прости, отбеляза още Борисов, отчитайки мястото, където със Заев застанаха, за да говорятг пред медиите.