Арестуваните при зрелищна полицейска акция в края на миналата седмица в кв. Сарафово са пуснати на свобода без никакви обвинения, твърди "Флагман".

Припомняме, че 35-годишният Александър Галчев, 32-годишният Станимир Неделчев от Бургас и неговата руска съпруга бяха задържани от полицаи под прикритие след сделка с антики. При последвалите обиски в групата са открити над 300 антични предмета и два металотърсача. 

Въпреки това обаче, тримата са освободени без обвинения и без мярка за неотклонение. Причината е, че се чака ключова експертиза, която трябва да докаже дали предметите не са фалшификати.

„Назначена е археологична експертиза, която трябва да установи дали откритите предмети наистина са артефакти и каква е тяхната стойност. Евентуално след това могат да им бъдат повдигнати обвинения”, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверява се още автентичността на представените от триото сертификати, че имат право да притежават антични монети.

Дори и да им бъдат повдигнати обвинения за иманярство, обаче наказанията по чл. 278 са доста ниски и задържаните най-вероятно ще получат само условни присъди. Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор и глоба от 3 000 до 15 000 лв. по най-тежката точка от чл. 278. Нещата се променят, ако се докаже ОПГ или опасен рецидив. Тогава присъдата е от 3 до 10 години, а глобата – от 5 000 до 50 000 лв.

Припомняме, че двамата бургазлии и рускинята бяха сгащени при спецакция преди почти седмица в края на бургаския квартал. Станимир и Александър стояха на пътя закопчани с белезници, докато криминалистите внимателно описват откритите предмети. Още тогава от полицията съобщиха, че само една от статуетките струва над 3 000 евро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!