Дивите прасета станаха бедствие за черешовите насаждения в кюстендилските села. Животните чупят клони на метър и половина височина, т.е. изправят се и докъдето могат да достигнат, масово унищожават, коментират земеделски производители.

“Идват през нощта по 4-5 прасета на групи. Чупят клони, ядат черешите докъдето достигнат. Селото е в подножието на планината и те се спускат до черешовите градини. Спасение няма”, добавя пред "Струма.бг" земеделският производител Олег Николов.

В момента отстрелът на дивите прасета е забранен, тъй като сега е времето, в което те отглеждат малките си. Затова местните обмислят организацията да стоят през нощта и да охраняват овошките. "Животните търсят да се хранят, но по този начин ни причиняват щети за стотици левове“, алармира земеделец от района на село Драговищица.

Кюстендилски черешопроизводители дори се принудили да платят за газови оръдия. Това обаче допълнително товари бюджета им, а пък и не води до голям резултат.

„Тези оръдия действат изцяло на газ. Настройва се през определен интервал от време и то издава силен звук – гръм. Чрез него би трябвало да се плашат както дивите прасета, така и птиците. За съжаление обаче тази технология действа само в началото. След това животните свикват и по никакъв начин не им действа. Ето, и аз имам такова газово оръдие, но нито птиците, нито дивите прасета вече се плашат“, коментира 39-годишният кюстендилец Георги Георгиев. Вариант срещу прасетата са и електропастирите, но засега още земеделците се притесняват да пробват.

Той се оплаква освен от набезите на животни, и от метеорологичните условия, които ще доведат до големи загуби в овощната му градина от череши. „Сега заради редуването на горещо време и дъждове вече голяма част от плодовете при късните сортове череши паднаха“, обясни Георгиев.

Официално черешовата кампания в Кюстендилско стартира от 24 май, като очакваната изкупна цена е 60 ст. От Общинската администрация в областния град вече са определили 72 места за разкриване на пунктове за изкупуване на череши.