Пред прочутата Джамия на Омаядите Ибрахим Мехрез си прави селфи с приятели и качва снимката в Инстаграм с публикация към нея: Дамаск е в безопасност. Сирия върви добре.

След като в понеделник сирийската армия обяви, че е превзела последните позиции на бойците на групировката "Ислямска държава" в Дамаск, жителите на сирийската столица изпитаха огромно облекчение, отбелязва Франс прес в репортаж.

По този начин режимът на Асад има пълен контрол над града за първи път от 2012 г.

"На 21 години съм и една трета от живота ми беше предопределена от войната. Юношеството ми започна в момента, когато всичко останало стана сложно", разказва Ибрахим Мехрез за Франс прес.

"Сега обаче, когато стрелбата и военните операции приключиха, имам усещането, че се пише нова история за мен, нов живот", споделя той.

По основните транспортни артерии, свързващи центъра на Дамаск с южните квартали, можем да видим плакати на президента Асад с надписи на арабски "И лъвът победи" - препратка към фамилното име на президента (на арабски асад значи лъв).

Като цяло на Дамаск бяха спестени огромните разрушения, от които пострадаха други сирийски градове от началото през 2011 г. на конфликта, който отне живота на повече от 350 000 души и принуди милиони хора да напуснат домовете си и да станат бежанци.

И все пак през годините на гражданската война жителите на сирийската столица живееха в постоянен страх при шума на самолетите и на бомбардировките на режима и разтревожени от редовно изстрелваните от бунтовниците ракети по жилищни квартали.

В понеделник вечерта в многото контролни пунктове, изградени в Дамаск, войниците, които обикновено нервно проверяват документите за самоличност, правеха знака на победата и приветстваха ентусиазирано колите.

В своя ресторант, намиращ се в стария град, 41-годишният Науар Даюб приготвя вечеринка с танци и песни, "тост за победата", казва той, поканил редовните си клиенти да заповядат в заведението.

"Трябва да приключим с подготовката преди четвъртък. Празникът тази седмица ще има специален привкус", допълва Даюб.

По сирийската телевизия излъчват патриотични песни в прослава на армията.

Един от клиентите, Амар Халил, гледа втренчено карта на Сирия на телефона си, показвайки наскоро превзетите от правителствените сили територии.

"Можете сега да тръгнете от Дамаск по посока на Хомс, да минете през Хама, ако искате, после да се насочите към Тартус и Латакия, без да се страхувате от терористи", казва 23-годишният мъж.

От септември 2015 г. с намесата на руския си съюзник режимът на Асад умножи победите си срещу бунтовниците и джихадистите, които нарича общо "терористи".

Режимът вече контролира повече от 55 процента от територията на Сирия, но още не е успял да превземе провинциите Идлиб и Дараа, а сирийските кюрди контролират големи райони в североизточната част на страната.

Зейн Мансур от град Джабле, пристигнал в Дамаск в понеделник, изрази изненадата си от царящото спокойствие. Последния път, когато дошъл в столицата преди около шест седмици, офанзивата срещу Източна Гута била в заключителната си фаза.

"Ситуацията беше ужасна - бомбардировки, убити, война" - си спомня младият 20-годишен мъж. "Днес обаче всичко се е променило, мога да отида, където си поискам."

Близо до Джамията на Омаядите група мъже са седнали да играят табла в кафене и страстно обсъждат новините.

"Един етап на войната приключи", казва 48-годишният Фарадж Сфарджалани. "Истината обаче е, че предстоят още важни фази в тази война, свързани с икономическото и социалното положение" на страната.

/БТА/