Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили отхвърли днес призивите на Вашингтон към Техеран да намали влиянието си в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Генерал-майор Мохамад Багери каза, че Иран няма да иска позволение от която и да било страна, за да развива отбранителните си способности.

"Иранските въоръжени сили сега са, благодарение на Бог, по-добре подготвени от когато и да било и няма да чакат разрешение или одобрение от която и да било сила, за да развият отбранителните си способности", заяви Багери, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.

Началникът на иранския генерален щаб нарече американските ръководители "вероломни, жестоки, престъпни, изолирани, гневни, корумпирани и платени от ционисткия режим". САЩ нямат куража да влязат във военна конфронтация с Иран, увери той.

Същевременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че изявленията на американския държавен секретар Майк Помпео за Иран са "неверни" и се основават на "стари илюзии", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон стана заложник на лобистки групи, увери той в интервю за иранската държавна телевизия.

Преди два дни Помпео каза, че САЩ ще наложат санкции на Иран, ако той не намали регионалното и военното си влияние. Американският държавен секретар обвини Техеран, че подкрепя въоръжени групи в страни като Сирия, Ливан и Йемен, припомня Ройтерс.

Зариф каза днес, че Помпейо е повторил стари обвинения срещу Иран, "само че с по-силен и по-циничен тон".

"(Държавният секретар) и други представители (на американските власти) са в плен на стари илюзии. Те са заложници на корумпирани групи за натиск", заяви Зариф.

/БТА/